Dobrev Klára: Egyre biztosabb vagyok abban, hogy el fogják venni Orbántól az EU-pénzek szétosztásának jogát

  • narancs.hu
  • 2020. július 27.

Belpol

"Nem véletlen, hogy Orbán lábbal tiporja a független sajtót. Nem bírja az ellenvéleményt."

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a Népszavának adott interjújában többek között arról beszélt, hogy napról napra világosabb, a múlt heti EU-csúcson Orbán Viktor ismét hatalmas vereséget szenvedett, pénzügyi és politikai szempontból is Orbán drámai kudarcáról van szó. Magyarország tudniillik soha nem kapott olyan kevés pénzt, mint amennyi a következő ciklusban érkezik.

Dobrev Klára szerint a kudarc hátterében a miniszterelnök rossz szövetségi politikája és tárgyalási stratégiája áll. "Az elmúlt években lehetett tudni, hogy kevesebb jut felzárkóztatásra, mert a kohéziós pénzeket átcsoportosítják. Az erről szóló vitában a kormánynak nagyon intenzíven jelen kellett volna lennie, meg kellett volna próbálnia visszafordítani ezt folyamatot a magyar érdekeknek megfelelően, de ezt nem tudta megtenni."

"Ahogy itthon, Brüsszelben is erőből próbált politizálni, de elbukott, a nemzetközi színtéren ez nem működik. Az EU-ban az a jó politikus, aki bármikor felhívhatja Angela Merkel német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt vagy éppen Mark Rutte holland kormányfőt. Orbán nem ilyen. Ezért nem tudja a magyar érdekeket érvényesíteni."

Dobrev úgy látja, hogy "unokáink történelemkönyvében szerepel majd a helyreállítási csomagról született döntés, olyan nagy eredmény ugyanis az, hogy a tagállamok nem külön-külön, hanem együtt vettek fel hitelt, közösen vállalták annak visszafizetését". Mindennek a jelentőségét szerinte az Amerikai Egyesült Államok történetének egy fontos momentuma, a Hamilton-fordulat mutatja meg leginkább. "A függetlenségi háború után Alexander Hamilton pénzügyminiszter rávette a tagállamokat a drámaian rossz pénzügyi helyzetben lévő országban, hogy ne külön-külön kezeljék az adósságokat, mert együtt erős, megbízható adósként könnyebben, olcsóbban túljutnak a krízisen. Sokan mondják, hogy ez a lépés minden másnál jobban segítette a föderális Egyesült Államok kialakulását. Bizonyos értelemben az EU-csúcson született megállapodás az Európai Unió Hamilton-fordulata. Óriási lépést tettünk a föderalizmus, vagy ahogyan mi, a Demokratikus Koalícióban mondjuk, az Európai Egyesült Államok felé."

A DK EP-képviselője szerint tény, hogy az Európai Tanács most először jogállamisági feltételrendszert szabott a finanszírozáshoz. Az is tény, hogy ilyen még soha nem szerepelt uniós dokumentumban. Megítélése szerint erre elsősorban a Fidesz-kormány politikája miatt került sor. Az Európai Parlament ötpárti egyezség alapján még egyértelműbbé tette, hogy nincs pénz azoknak, akik nem tartják tiszteletben az alapértékeket és a közösség szabályait. Mindeközben a magyar kormány egyre ellentmondásosabban kommunikál – jegyezte meg Dobrev.

Dobrev Klára a 2022-es országgyűlési választásról szólva azt hangsúlyozta, a legfontosabb a közös indulás: közös egyéni jelöltekre, közös listára és közös miniszterelnök-jelöltre van szükség. Arra a kérdésre, lenne-e közös miniszterelnök-jelölt, úgy felelt, hogy "nincs itt az ideje ennek a kérdésnek".

Úgy látja, "nem véletlen, hogy Orbán lábbal tiporja a független sajtót. Nem bírja az ellenvéleményt." Ezért se valószínű, hogy valaha vitázni fog Orbán Viktorral. "Egy demokratikus vitában már csak azért sem merne hazudni, mert a független sajtó rögtön megírja, ha nem mond igazat. Ezért folyik most az Index kivégzése is."

Figyelmébe ajánljuk