Dobrev Klára előretörését mutatja egy friss kutatás

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Belpol

Az előválasztás első és második fordulóját is Dobrev nyerné a Civitas Intézet szerint. 

Dobrev Klára vezet az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek előválasztási versenyében a Civitas Intézet augusztusi közvélemény-kutatása szerint - írja a 444.

A Civitas viszonylag új szereplőnek számít a piacon, igazgatója Kész Zoltán korábbi parlamenti képviselő.

Augusztusi felmérésük szerint az ellenzéki összefogás támogatóinak 32 százaléka szavazna Dobrev Klárára, 23 szézaléka Jakab Péterre és csak 16 százaléka Karácsony Gergelyre. Az előző, májusi Civitas-méréshez képest Dobrev 7 százalékpontot erősödött, Jakab 7, Karácsony pedig 4 százalékpontot gyengült.

Márki-Zay Péterre az ellenzékiek 11 százaléka szavazna, Fekete-Győr Andrásra 5, Pálinkás Józsefre 2 százalékuk. 

Egy hipotetikus második fordulóban (tehát ha csak Dobrev, Jakab és Karácsony közül lehetne választani) szintén Dobrev Klára nyerne 37 százalékkal, ebben a szcenárióban Jakab Péterre az ellenzékiek 30, Karácsony Gergelyre 24 százaléka szavazna.

A pártok versenyét a Civitasnál a Fidesz vezeti 51 százalékkal, a DK-nak 17, a Jobbiknak 12, a Momentumnak 8 százalékos a támogatottsága. A többiek önmagukban az 5 stázalékos bejutási küszöböt sem érnénk el, de ennek nincs sok relevanciája, mivel az ellenzéki pártok közös listán fognak indulni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk