Dokument nincs

Papcsákék újabb ügyei

  • Vári György
  • 2011. november 23.

Belpol

Hetekkel ezelőtti cikkünkben jeleztük, hogy a törvényes határidő lejártáig sem kaptuk meg a különböző közpénzek kifizetésével kapcsolatos dokumentumokat Zugló önkormányzatától. Mára kiderült, hogy azért nem, mert a dokumentumok egyszerűen nem léteznek.

A Mogyoródi úti sportpálya nem állt a helyiek rendelkezésére október 10–11-én, mivel – részben – nemzetiszocialista zenekarok koncerteztek egy fizetős rendezvény keretében. Az önkormányzat kérdésünkre arról számolt be, hogy a pályát az új vezetés ingyen bocsátja civil szervezetek,


Fotó: MTI


kezdeményezések rendelkezésére, ezért nem kötöttek bérleti szerződést a Nemzeti Egység Fesztivál szervezőivel, akiknek igényét a pályára Markó Elemér István, a testület jobbikos tagja jelentette be. (A hat alkalomból, amikor a zuglói pályát ingyen használhatták a civilek, kettővel a Szeretjük Zuglót Egyesület élt, a szervezet tagjainak mintegy fele a Fidesz–KDNP-szövetség helyi vagy fővárosi politikusa.) Zárt rendezvények megtartásához azonban nem járulnak hozzá. A szóban forgó rendezvény azonban nagyon is „zárt” volt, ugyanis az ingyenesen igénybe vett helyszínen belépőt kellett fizetnie a hungarista/nemzetiszocialista muzsika rajongóinak, s a bevételt a szervezők „az APEH által ellehetetlenített nemzeti boltok” megsegítésére ajánlották fel az esemény hirdetésein. A szóban forgó magánvállalkozások megsegítésének nemes ügyéhez járult tehát hozzá saját bevételéről nagyvonalúan lemondva az önkormányzat, amelynek anyagi problémáit nemcsak a „tartalékképzésre” kötelezett önkormányzati fenntartású kerületi iskolák költségvetésének 10 százalékos megsarcolása, hanem a tervezett újabb, 5 és fél milliárd forint értékű kötvénykibocsátás is pontosan mutatja. (E szándék hangos ellenzőit, Várnai László LMP-képviselőt és ifj. Harrach Péter Fidesz-frakcióvezetőt egyaránt megbüntették, előbbit utolsó bizottsági helyéről hívták vissza, utóbbit frakcióvezetői tisztségétől fosztották meg.)

 

 

 


Fotó: Sióréti Gábor


 

Az Itató Nyereg nevű szórakozóhelynek otthont adó városligeti ingatlan számtalan elemében gyanús bérbeadásáról (lásd: Papcsák és a zuglói közpénzek 2. – Továbbra is tejel, Magyar Narancs, 2011. október 20.) is szerettünk volna papírokat látni, meg akartuk tudni, ki becsülte 120 (a tulajdonosi bizottság másik ülésén elhangzott információ szerint 130) millióra a telken álló épület felújítási költségeit, amelyek elvégzése fejében példátlanul alacsony áron vehette bérbe a helyet a Monsoon Rain Kft., melyben az üzlet nyélbe ütése után kevéssel szerzett érdekeltséget a Vagyonkezelőt irányító Mazsu Gergely édesapjával könnyen kapcsolatba hozható Zsupos Attila cége. Hosszú küzdelem után kiderült, hogy „2009-ben készült az épület állapotával kapcsolatosan tartószerkezeti szakvélemény, mely mellékletként faanyagvédelmi szakvéleményt és geotechnikai adatszolgáltatást is tartalmaz. A szakvélemény konkrét költségbecslést nem tartalmaz. Az említett, kb. 120 millió Ft a Vagyonkezelő becslése a munkálatok összértékére.” A történet eddig megismert, furcsa mozzanataihoz (a tulajdonosi bizottság részleges megkerülése a Vagyonkezelő részéről, a pályázati anyagban az ingatlannak a teljes Városligetet lefedő helyrajzi számon történő feltüntetése, a pályázati feltételek személyre/cégre szabottságának nehezen elhessegethető gyanúja, a környéken példátlan, 18 évre kötött bérleti szerződés, a nyertes cégtulajdonosok – nem csak Zsupos – fideszes kötődései), tehát hozzávehetjük még azt is, hogy nem készült független, külső értékbecslés a pályázat kiírása előtt, az összeget a Mazsu vezette cég munkatársai határozták meg.

 

Jellemző adalék az önkormányzat és a civilek példás együttműködéséhez a Stefánia Szalon október 7-i programja, ahol a három exkluzív vendég egyike maga Papcsák Ferenc polgármester volt, a rendezvényt a Szeretjük Zuglót Egyesületen és a helyszínt biztosító Honvéd Kulturális Központon kívül Zugló Önkormányzata „támogatta”. Az efféle kulturális-tudományos rendezvények megszervezésére Papcsákék a múltban sem sajnálták a milliókat, ezúttal az önkormányzat, tájékoztatásuk szerint, „2 millió forintos keretet határozott meg a rendezvénysorozat elindítására, megszervezésére, valamint az idei két alkalom költségeire”. A beszélgetések tehát jövőre is folytatódnak. A közpénzen szervezett szalonba, melynek ötlete a Fidesz-közeli egyesülettől származott, csak „meghívóval” lehet belépni – tájékoztat a decemberi alkalomról hírt adó oldal. A politikusok és exkluzív társaságuk privát szalonéletének finanszírozására a jelek szerint még van pénz.

Figyelmébe ajánljuk