Döntött a bíróság: ki lehet mondani, hogy Tiborcz-adó

  • narancs.hu
  • 2020. december 22.

Belpol

A bíróság elutasította Orbán vejének keresetét. 

"Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek" - írta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Facebook-oldalán. 

Karácsony a főpolgármesteri kampányában vetette fel a Tiborcz-adónak nevezett javaslatát, amely értelmében az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat a főváros megadóztatná, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költené.

Tiborcz István, a miniszterelnök veje tavaly júniusban azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, bár különösebben nem vette zokon a szerinte csak a kampánynak szóló adójavaslatot, de miután a Kúria egy ügyben már kimondta, hogy nem közszereplő, ezért nem köteles eltűrni, hogy más politikai célból használja a nevét, jogi lépéseket tesz, személyiségi jogi pert kezdeményez.

A Kúria akkor azt mondta, hogy Tiborcz István nem közszereplő,  ha magánemberként szólítják meg az utcán, és bár egy átlagembernél jobban, a közszereplőkhöz hasonlóan kell tűrnie a média figyelmét, de csak bizonyos keretek között. Tiborcz érvelése szerint viszont mivel nem ő találta ki az adójavaslatot, és nem is járult hozzá, hogy a nevét felhasználják, kénytelen pereskedni.

Karácsony posztja szerint azonban a bíróság most elutasítptta Tiborcz keresetét. 

Figyelmébe ajánljuk