Összevonnák a rehabilitációs intézeteket, tiltakozik a MEOSZ

  • narancs.hu
  • 2020. december 22.

Belpol

Három intézményt vonnának össze. 

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) tiltakozik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) önállóságának megszüntetése és más intézményekkel való tervezett összeolvasztása ellen - közölte a szervezet. 

A MEOSZ közleményében azt írta, arról értesültek, hogy ismét előkerült az az 1996-ban és 2007-ben már elvetett gondolat, miszerint összevonnák az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI)  az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet (ORFI) és a Sportkórház-Országos Sportegészségügyi Intézetet.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke ezért Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterhez fordult, és azt kérte: az ad-hoc intézkedések helyett következetes szakpolitikai döntések szülessenek, s a tervezés  folyamatába vonják be a rehabilitációban érintettek érdekvédelmét ellátó MEOSZ-t.

Kovács követelte az OORI-ban folyó, a mozgáskorlátozott emberek számára kiemelten fontos orvosszakmai munka megerősítését és fejlesztését, az intézet önállóságának biztosítása mellett. A MEOSZ elnöke választ vár a minisztertől a tervezett intézkedéseiről, illetve arról, hogy miként garantálja mindazt, amit Szövetségünk szigorú szakmai szempontok alapján az általa képviselt fogyatékos emberek ellátása érdekében fogalmazott meg.

A szervezet azt írta, a három összeolvasztani kívánt intézményben három olyan szakterületről van szó, amelyekben csak részben közös, hogy a mozgásszervekkel is foglalkoznak, ugyanis azt más-más esetekben, más célkitűzéssel, más módon teszik. A fogyatékos személyekkel elsődlegesen foglalkozó rehabilitációs terület országos intézete önállóságának megszüntetése azzal a veszéllyel járhat, hogy megnehezedik ennek a szakterületnek az utóbbi években látható örvendetes fejlődése, ismertségének és elismertségének növekedése.

"Egy nagy intézmény részeként nem tudja ugyanazzal a súllyal képviselni a fogyatékosság megelőzésének, csökkentésének feladatait, a fogyatékossá vált személyek segítését. Amikor az aktív ellátás 'árnyékában' folyik a rehabilitációs tevékenység, mindig hátrányt szenved a sürgősséginek tekintett ellátási formákkal szemben. Nem véletlen, hogy a világban ott működik a legjobban a fogyatékossá vált személyek rehabilitációja, ahol egy-egy aktív ellátó mellett, de önálló intézményben folyik a rehabilitáció" – írta a miniszternek írt levelében Kovács Ágnes.

A MEOSZ ezért felszólítja Káslert, hogy tegyen eleget a magyar kormány hazai jogszabályokban és nemzetközi egyezmények ratifikálásával vállalt kötelezettségének, miszerint megerősíti és garantálja a fogyatékos emberek rehabilitációs ellátását, valamint nagyon szigorú, következetes szakpolitikai tervezés nyomán megszületett építkező stratégiai döntéseket vrnak tőle. Kérik a MEOSZ azonnali bevonását a tervezésbe, és egy lényegesen szélesebb és interdiszciplináris szakmai konzultációt sürgetnek. 

Múlt héten az is kiderült, hogy, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központ, valamint az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összevonását is tervezi a kormány, ez ellen a Magyar Pszichiátriai Társaság tiltakozott. 

Figyelmébe ajánljuk