Dorosz: A kormány sunyi módon kiárusítaná a magyar autópálya-rendszert

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 26.

Belpol

A Párbeszéd úgy látja, ez negatívan fogja érinteni a magyarokat.

A Párbeszéd szerint amennyiben megvalósulna a kormány autópályák koncesszióba adásra vonatkozó terve, akkor a magyar emberek drágábban használhatnák a gyorsforgalmi úthálózatot, és annak állapota is leromlana - mondta az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatón.

Dorosz Dávid úgy fogalmazott, a kabinet sunyi módon 35 évre kiárusítaná a magyar autópálya-rendszert, ami nemzetközi és magyar példák alapján is csak negatív hatással járna a magyarok 99 százaléka számára, miközben a "fideszes egy százalék" tovább gazdagodna az üzleten.  

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese közölte, közérdekű adatigénylést nyújtottak be, hogy kiderüljön, kiknek akarják "átjátszani" a teljes gyorsforgalmi úthálózatot.  Hangsúlyozta, teljesen komolytalannak tartják, hogy egy ilyen volumenű projektre egy hónapos határidőt hagynak, ezért szerintük már most tudható, hogy ki lesz a pályazat nyertese, a konzorciumban pedig várhatóan benne lesz az a Magyar Közút is, amely most is karbantartja az autópályákat. 

Tordai megjegyezte, kizárólag Olaszországban volt arra példa, hogy a teljes gyorsforgalmi úthálózatot koncesszióba adták, de egy közelmúltban történt tragédia miatt az állam ott is visszavásárolta az autópályákat. A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese elmondta, a 2057-ig szóló koncesszió azért is elfogadhatatlan, mert az jelentősen, 4-5 százalékponttal emelné az államadósságot, miközben a "fideszes oligarchákat" gazdagítaná.

"Javasoljuk azt az Orbán-Rogán-Tuzson hármasnak, hogy azzal játszanak, ami velük egyidős, vagy legalábbis egy játék autópályával és ne a mi pénzünkkel, ne a mi jövőnkkel, ne az államháztartás ezer milliárdjaival" - fogalmazott Tordai Bence. Ezután Dorosz Dáviddal egy játék autópályát helyeztek a Miniszterelnökség épülete elé.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk