Egy hónapon át tart a Budapest Pride Fesztivál

  • narancs.hu
  • 2021. június 26.

Belpol

Ötven szervezet mintegy száz programján lehet részt venni, a felvonulást július 24-én rendezik meg.

„Nem az a bátor, aki nem fél. Hanem aki a félelem ellenére is cselekszik, mert tudja, hogy van, ami fontosabb, mint a félelem” – mondta Nagypál Orsi forgatókönyvíró, rendező a 26. Budapest Pride Fesztivált megnyitva. Most először beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy az LMBTQ-közösséghez tartozik. Megemlékezett azokról a kelet-európai emberekről, akiknek mindennapi megpróbáltatást jelent hallani a buzivicceket, a beszólásokat, szólt arról, mivel jár az állandó titkolózási kényszer.

Az egy hónapon át tartó rendezvény hagyományosan nem csak a melegek jogaira hívja fel a figyelmet, hanem a rasszizmustól a szexizmuson át a demokráciába vetett hit válságáig egy sor olyan problémára, amely hat a társadalomra.

„A minket övező kaotikus és félelmetes valóságra sokan szorongással, míg mások egyre fokozódó apátiával reagálnak. A Budapest Pride csapata hisz abban, hogy a társadalmi problémák megoldására a közösségi válasz a megoldás, az alulról szerveződő kezdeményezések és az egymás ügyeit segítő, rendszerkritikus civil összefogás” – fogalmaz a szervezők közleménye.

A Budapest Pride Fesztiválon több mint 50 szervezet és magánszemély mintegy száz programján lehet részt venni Budapesten és más városokban. A fesztivál lezárása a Budapest Pride Felvonulás, amelyet július 24-én rendeznek meg a Madách tértől a Tabánig.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk