Drámaian romlott Novák Katalin megítélése

  • narancs.hu
  • 2024. február 13.

Belpol

Tavaly márciusban a ország legnépszerűbb politikusa volt. 

K. Endre kegyelmi ügye az évek legnagyobb hazai botrányának bizonyult, melynek hatására Novák Katalin államfő mellett Varga Judit volt igazságügyi miniszer, a Fidesz európai parlamenti listavezető-aspiránsa is lemondásra kényszerült (utóbbi az országgyűlési mandátumáról). Ebben a felfokozott helyzetben végezte a 21 Kutatóközpont a budapesti közvélemény-kutatását reprezentatív mintán, melyben az ügy számos aspektusára rákérdeztek. 

A 24.hu által közzétett kutatás szerint az összes válaszadó háromnegyede és a kormánypárti szavazóknak is közel a fele (44 százaléka) értett egyet a lemondással.

Az ügy megítélésének leglátványosabb vetülete a (volt) államfő személyének megítélése. Viszonyításképpen érdemes felidézni a Medián tavaly márciusi kutatását, amely szerint Novák Katalin – az államfői hagyományoknak megfelelően – az ország valószínűleg legnépszerűbb politikusának és bizonyosan a legnépszerűbb női politikusának bizonyult a maga 54 százalékos népszerűségével. 

A jelen kutatásban a 21 Kutatóközpont ötpontos rokonszenv-skálán közelített a kérdéshez, és drámai visszaesést mért Novák Katalin megítélésében (amelynek csak kis részét magyarázza az, hogy a budapesti, ellenzéki érzelműbb mintán amúgy is kedvezőtlenebb lett volna a kormánypárti államfő megítélése egy országos méréshez képest). 

Nováknak az összes válaszadó több, mint a fele (51 százaléka) adott 1-es értékelést, és az 5-ös skálán mindössze 2,3-as átlagpontot kapott (megint csak viszonyításképpen: a „mindenkori” sereghajtó Gyurcsány Ferencet 2-es átlagpontra értékelték a budapestiek, és 55 százalék adott 1-es értékelést a DK elnökének). 

A pártpreferencia szerinti bontásban látható, hogy az elutasítás mértéke nemcsak az ellenzékiek táborában elsöprő (ahol 82 százalék 1-es vagy 2-es osztályzatot adott), hanem a pártnélkülieknek is közel a háromnegyede (74 százaléka) hasonlóképpen vélekedett. A kormánypártiak 13 százaléka adott Nováknak 1-est, a fideszesek 3,8-as átlagpontja ugyanakkor azt mutatja, hogy a tábor nagy többsége azért továbbra is pozitívnak látja a tevékenységét, még ha feltehetően az ő körükben is tapasztalható volt visszaesés, számolt be a portál. 

A kegyelmi üggyel kapcsolatos valamennyi hírünket itt olvashatja

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.