Duda Ernő immunológus: Az influenzavírus annál veszélyesebb, minél fiatalabb valaki

Belpol

Már a házi- és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál, patikákban vannak az új influenzavakcinák, és a Covid is elkezdte ismét jelezni ittlétét. Miért és kinek érdemes oltatnia magát, vagy véd például a tavalyi is? Duda Ernővel, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusával erről is beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: Törvényszerű, hogy idén is beköszönjön az influenzajárvány?

Duda Ernő: Mivel tavaly a Covid megszelídülése miatt már nem használtunk a maszkot, előjött megint a jó öreg influenza, és várhatóan az idén is a színre lép a járvány.

magyarnarancs.hu: Azt lehetett hinni, a maszkviselés szokása praktikusan esetleg fennmarad influenzaszezonokra is. Hasznos volna?

DE: Igen. Pláne, hogy az influenzát sokkal jobban el lehetne kerülni, az ellen még jobban véd.

magyarnarancs.hu: Egy komponens változott meg a tavalyi influenzaoltáshoz képest, a H1N1 másik variánsának ellenanyaga van benne. Ez a változás jelentős lehet? Azaz ha valaki kapott tavaly influenzaoltást, mennyire védi?

DE: Drasztikus a különbség egy influenzaoltás és egy koronavírus elleni között. Például a Pfizeré 96-98 százalékos védettséget adott. Ez az arány influenzavakcináknál a legritkább esetben megy föl 70 százalék fölé. Egyszerűen azért, mert egyrészt nem tudjuk teljes bizonyossággal eltalálni, melyik vírus jön, és azon belül is egy csomó különféle változat létezik. Amiből az következik, hogy az a védőoltás, amely tavaly  – tekintsük a maximumot – 70 százalékos védettséget nyújtott, idén csak úgy 30-40 százalékot képes. Tehát még csökken is a hatása, ezért érdemes az újat beadatni akkor is, ha egy komponens változik.

magyarnarancs.hu: Lényeges-e, hogy három- vagy négykomponensű-e az influenzaoltás?

DE: Minél több van benne, annál nagyobb az esélye, hogy eltalálja azt a vírust, amelyik éppen jönni fog. Lehet, hogy egy ötödik érkezik meg. Érdemes itt megjegyezni, hogy

Karikó Katalinnak van egy kollégája – Pardi Norbert – a Pennsylvaniai Egyetemen, aki már évek óta dolgozik egy olyan, messenger alapú oltáson, amelyik minden típusú influenza ellen védelmet nyújt.

Ahogyan a polio, azaz a járványos gyermekbénulás ellen kap az ember három oltást, és utána a poliovírus minden típusa ellen védve van. Pardiék azt csinálják, hogy a nagyon sokféle influenzavírusnak összeszedik azokat a darabjait, amelyek a legkevésbé változnak. Tudniillik ha variálja is magát a vírus, vannak olyan részei, amiket nemigen változtathat meg, mert akkor nem tud fertőzni. Amiként nagyon sokféle karosszériájú autót látni, de mindegyik megegyezik abban, hogy kereke van. A vírusnak is vannak abszolút változtathatatlan alkatrészei, mert különben nem lenne működőképes. Messenger alapú oltásba bele lehet gyömöszölni a mindenféle helyről származó peptidszekvenciák kódját, majd az oltás nyomán ezek termelődnek, és kialakítják a védettséget.

magyarnarancs.hu: A már most is elérhető úgynevezett split, hasított típusú oltás kíméletesebb, jobb, hatásosabb, előnyösebb a hagyományosnál?

DE: A split vakcina korszerű oltástípus, nem a vírus van benne, hanem annak csupán két fehérjéje. Nem a vírussal oltanak, hanem csak a fehérjével. Ez a split. Széthasítják, amikor az alkotórészeire bontják a vírust, és csak azokat a fehérjéket használják, amelyek ellen a kialakuló immunitás véd a fertőzéssel szemben. Ha ezek ellen kialakul a védettség, akkor a vírus nem rúg labdába. 

magyarnarancs.hu: A hagyományos készítésű vakcina mindazonáltal véd-e annyira, mint a split?

DE: Erre nem tudok válaszolni. Ugyan az – idén augusztustól a Nemzeti Népegészségügyi Központtal összevont – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet minden évben mérte, melyik vakcina hány százalékos hatásfokkal véd, csak ezek a mérések nem nyilvánosak. Nem értem, miért kell az embereket sötétben tartani, miért nem lehet tudni ilyen adatokat! De a split sem törvényszerűen jobb hatásfokú a hagyományosnál. 

magyarnarancs.hu: A 60 év felettieket – és krónikus betegeket, várandósokat s más kockázati csoportba tartozókat – ingyenesen a hagyományos vakcinával oltják. Hátrányosabb-e ez egy másikfélénél bármilyen szempontból, az említetten túl okozhat-e egyéb gondot vagy mondjuk több mellékhatást?

DE: Nem. Azonban megint felvetődik a hatásfok kérdése: a 60-65 év felettieknél az az influenzaoltás, amelyik a fiatalokban 70 százalékos hatásfokú, az idősebbeknél lemegy 40-re. Tehát ha 100 nyugdíjaskorút beoltanak ezzel, feltehetőleg azoknak a fele nem lesz ettől védettebb.

magyarnarancs.hu: Ám ha elkapják is, enyhébb lesz-e a betegség, ahogy a Covid-oltásnál?

DE: Lehet, hogy valamennyivel igen, de az is, hogy semennyire. Azonban ez nem az oltás hibája, hanem az adott ember immunrendszerétől függ. Ebben a korban általában már nem működik úgy, mint a fiataloké.

magyarnarancs.hu: Mennyire igaz az, hogy aki sokáig él, az sokféle influenzavírus ellen szerez védettséget, s ha valaki elkapta valamelyiket nagyon súlyosan, akkor az majdhogynem egy életre védettséget tud adni. Persze nem tudjuk, hogy pont azt kapta-e el, ami éppen most cirkulál.

DE: A koronavírus annál veszélyesebb, minél idősebb valaki. Az influenzavírus pedig annál veszélyesebb, minél fiatalabb valaki, mert annál nagyobb az esélye, hogy még sose találkozott ezzel, vagy ehhez hasonlóval. Egy idős embernél biztosabbra lehet mondani, hogy már szinte nincs olyan influenzavírus a világon, amivel ne érintkezett volna.

Ha nem oltatja be magát, akkor is van alapvédettsége majdnem az összes influenzavírussal szemben.

magyarnarancs.hu: A Covid ismét egyre észrevehetőbb. Milyen oltóanyagra számítsunk? A legújabban megfigyelt variánsa Nyugat-Európában már jelen van, még ha viszonylag csekély arányban is.

DE: Miután nem tudjuk, hogy milyen variáns jön, javasolható felvenni a jelenlegi oltást, mert az legalább egy három hónapra azért jelentős védettséget ad, és aztán tavasszal majd meglátjuk, hogy kell-e egy újabb, vagy túlleszünk-e télen a járványon.

magyarnarancs.hu: Eszerint amivel beoltatta magát valaki mondjuk egy fél évvel ezelőtt, érdemes azzal megint?

DE: Most olyan oltás van, amelyik már az új variáns ellen is véd, ilyet senki nem kapott nálunk fél éve. Ha valaki átesett a betegségen, az vagy három hónapra szóló védettséget szerzett, addig nincs szükség oltásra. De sok függ a személyes egészségi állapottól. Vannak százévesek, akik lerázzák magukról a fertőzést, mint kutya a vizet, és vannak ötvenesek is, akik belehalnak. Nyilván ebből a szempontból sem mindegy, hogy egy COPD-sről, szívelégtelenségben szenvedőről, véralvadási zavarral élő emberről van-e szó, vagy pedig valaki olyanról, aki heti harminc órát énekel, és ennek következtében tökéletes állapotban van a tüdeje.

magyarnarancs.hu: Annál is, aki gyógyszert szed, de normális a vérnyomása?

DE: Akinek karban van tartva a vérnyomása, annak kevésbé kell tartania attól, hogy nagy gondot okoz neki a Covid. Csak hát az a helyzet, hogy a lakosság tíz százalékának úgy veszedelmesen magas a vérnyomása, hogy nem is tud róla.

 
Duda Ernő

magyarnarancs.hu: Ellenjavallt-e a az influenza- és a Covid-oltás egyidejű beadása?

DE: Ha egyetlen alkalommal meg tudják oldani mind a két oltást, az egyiket a jobb karba, a másikat a balba, nyugodtan meg lehet tenni. Olyan, mintha két külön időpontban kapná valaki, semmi jelentősége nincs.  Az egyik oltás nem interferál a másikkal, tehát nem nullázzák le egymást, és nem is teszik súlyosabbá a hatást.

magyarnarancs.hu: Talán nem árt megemlíteni ebben körben a pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni vakcinát, aminek felvétele szintén nem kötelező, de sok önkormányzatnál, kedvezményes áron vagy  ingyenesen hozzáférhető.

DE: Csecsemőknek és idősebb embereknek nagyon ajánlott. Egy nagyon speciális, új technológián alapul, korábban nem is létezett ez a fajta oltás. Nagyon sok roskatag öregember hal meg ilyenfajta tüdőgyulladásban. 60-65 év fölött mindenkinek tanácsos beadatnia, az év során bármikor érdemes, kevésbé szezonális ez a betegség. És ha van vakcina ez ellen, eggyel kevesebb ok adódik arra, hogy idő előtt meghaljon az illető.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk