Nyolcvanezer forintos bírságot kapott a diák, aki társaival a Néprajzi Múzeumban tiltakozott egy elkerített kép miatt

  • narancs.hu
  • 2023. november 27.

Belpol

A büntetést nem fogadja el, bíróság elé viszik az ügyet.

Hétfő délután a Néprajzi Múzeum előtt tartott sajtótájékoztatót az Egységes Diákfront (EDF), ahol Perlaki-Borsos Noel, az EDF elnökségi tagja elmondta, 80 ezer forintra bírságolta őt a rendőrség, miután társaival másfél hete a múzeumban akcióztak, ahol az intézmény kordonnal zárt el egy melegeket ábrázoló fotót.

A november 16-ára szervezett múzeumlátogatás során az EDF 18 év feletti diákjai „A művészet mindenkié?” feliratú táblákat tartottak fel az elkerített képnél, míg a 18 év alattiak a kordonon kívül maradva tartották saját papírjaikat, amiken az állt: „Az enyém nem.” Az akciót a Gulyáságyú Média riportjában lehet visszanézni, amiből egyébként az is kiderült, hogy a kordonon kívülről is látható az ominózus fénykép. A látogatás után a rendőrség a múzeum előtt igazoltatta a fiatalokat, Perlaki-Borsos Noel ellen pedig szabálysértési eljárást indítottak, mivel szerintük az akció nem bejelentett demonstrációnak minősült.

A 444.hu tudósítása szerint

Perlaki-Borsos Noel a hétfői sajtótájékoztatón közölte, nem fogadja el a büntetést, és bíróság elé viszik az ügyet.

Mint elmondta, jelenleg több mint 40 diák ellen folyik eljárás, többségükkel szemben a tavaszi kordonbontós akciók miatt. „Ez egyértelműen a félelemkeltés eszköze. Nem az alkotmányellenes kordon ellen járnak el, hanem a diákok ellen. Nem a fehérgalléros bűnözőket derítik fel, hanem a diákokat vegzálják” – fogalmazott a diák, hozzátéve, 2000 kinyomtatott plakátot fognak kiragasztani Budapest és néhány vidéki város közterületein, amelyeken a múzeumban elkerített fotó lesz látható.

A sajtótájékoztatón Kiss Gergő, az EDF tagja arról beszélt, hogy a következő hetekben szeretnének egymillió példányt összegyűjteni a kormány nemrégiben kiküldött nemzeti konzultációs íveiből. December 4-től leadópontokat nyitnak, ahol várják az üres íveket. Az akció célja, hogy láthatóvá tegyék, egymillió ember „igenis az oktatást tartja Magyarországon az egyik legfontosabb kérdésnek”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.