Duplájára emeli a főváros a rezsitámogatást

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 31.

Belpol

Karácsony Gergely arra kérte a kerületeket, próbálják saját hatáskörben is támogatni az arra rászorulók rezsiköltségeit.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a Karácsony Gergely által már a múlt héten bejelentett lakásrezsi-program kibővítését, így a korábbi 24 ezer forint helyett már 48 ezer forintos éves támogatásra pályázhatnak a rászorulók a fővárosnál – írja a hvg.hu. A jelenlegi éves 24 ezer forint azt jelenti, hogy a rászorulók havonta kétezer forintot kapnak rezsitámogatásként, ennek a megduplázását szavazták most meg a képviselők. A fővárosi Fidesz ezt azonban kevesellte, a megszavazott összeget havi hatezer forintig emelték volna, ezt a módosító indítványt azonban a képviselők többsége nem támogatta.

A főváros ezt a lakásrezsiprogramot a szintén szerdán megszavazott Energia- és gazdasági válság elleni alapból finanszírozza. Ez olyan alap, amiben a főváros azokat a forrásokat tömöríti, amelyekből 2022-ben a válság ellenére is többletbevétele van – ilyen például az iparűzési adó. Ezekből a bevételekből próbálják finanszírozni a rezsitámogatást a rászorulók magánlakásainak és a fővárosi intézmények esetében egyaránt. Karácsony Gergely mindemellett arra kérte a kerületeket, hogy próbálják meg saját hatáskörben is támogatni az arra rászorulók rezsiköltségeit.

A közgyűlést követően a főpolgármester Facebook-posztban jelentette be, hogy elfogadták Budapest Első Energiacsomagját is, amely egyszerre csökkenti a közszolgáltatások működtetésének költségét és növeli a főváros energiaellátásának biztonságát. Karácsony posztjában úgy fogalmazott:

„Azon dolgozunk, hogy Budapest soha ne legyen kiszolgáltatva sem Oroszországnak, sem a változó kormányzati politikának. Ez a legjobb válasz az energiaválságra.”

A csomag részeként többek között döntés született arról, hogy

  • a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó épületeket nyáron nem lehet 25 Celsius-foknál hűvösebbre hűteni, télen pedig 21 foknál melegebbre fűteni, kivéve az idősotthonokat és az ápolási tevékenységet végző intézményeket;
  • a fővárosi díszkivilágítás napi 2 órával rövidebb lesz, a közvilágításban 2024 végéig újabb 19 ezer elavult lámpatest cseréjére kerül sor;
  • a napelemes fejlesztések támogatására állandó lakossági tanácsadó irodát létesít a főváros.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán azt is közölte, hogy a Fővárosi Közgyűlés azt a rendeletmódosítást is megszavazta, ami nem engedi meg Budapesten, hogy a természetvédelmi területeken tarvágást alkalmazzanak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk