Egy friss felmérés szerint Karácsony Gergelyt ismét megválasztanák főpolgármesternek

  • narancs.hu
  • 2020. február 12.

Belpol

Nő a főpolgármester népszerűsége, és a Fidesz-szavazók egy része szerint is jól mennek a dolgok Budapesten.

A Publicus Intézet január végén-február elején készített közvélemény-kutatást a Népszava felkérésére, amiből az látszik, hogy a válaszadók szerint "Budapesten jobban mennek a dolgok, mint az országban".

Azzal, ami az országban történik, a lakosság 35 százaléka elégedett ugyan, de az még a Fidesz-szavazók körében is kiverte a biztosítékot, hogy a kormány erővel Debrecenbe költöztetné a Természettudományi Múzeumot.

A fővárosi történéseket ehhez képest már a lakosság 43 százaléka értékeli részben vagy teljesen pozitívnak, és érdekes adat, hogy még a Fidesz-tábor 40 százalékának is tetszik, ami Budapesten történik. Az ellenzéki tábornál ez a szám nem sokkal magasabb, nagyjából 50 százalék elégedett a fővárosi eredményekkel, ők feltehetőleg gyorsabb és látványosabb eredményekre számítottak az októberi választás után.

Nőtt Karácsony Gergely népszerűsége is: míg tavaly decemberben nagyjából a válaszadók 40 százaléka gondolta azt, hogy az új főpolgármester érdemi tárgyalópartnere lehet a kormánynak, ez a szám ma már 45 százalék. A felmérés alapján Karácsony széles ellenzéki összefogás esetén minden bizonnyal újra megnyerné a választást, ha azt most hétvégén rendeznék meg.

Hogy ebben mekkora szerepe lehetett a közmédia Karácsony-interjújának, azt nem tudni, a Publicus felmérése szerint mindenesetre a válaszadók 70 százaléka felháborítónak tartja a beszélgetést, amiben a főpolgármester egyetlen válaszát sem hagyta bejezni a riporter.

A felmérésről további adatokat itt találhatnak.

Figyelmébe ajánljuk