Egy hete jelentették be a visegrádi gigaprojektet, máris 100 milliót drágul a Makovecz-tornacsarnok

Belpol

A munkakezdést követő feltárások után „jelentős mértékű és nagyságú előre nem látható szerkezeti állékonyságot veszélyeztető tartószerkezeti faanyagromlás került napvilágra”. 

Kicsit több mint egy hete jelentették be, hogy újjászületik a visegrádi vár és a környezete a 2035-ig tartó „Visegrád 700” nevű kiemelt kormányzati beruházás keretében. A programért felelős kormánybiztos, Fodor Gergely azt mondta, a cél a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára. „A Visegrád 700 programmal most egy új korszak nyílik a Dunakanyar egyik leglátogatottabb műemléke történetében” – mondta.

Tájékoztatása szerint a projekt során

  • a királyi palota egykori lovagi tornáknak otthont adó területe közparkként születik újjá,
  • de a program magában foglalja a városközponti parkoló és sétány kialakítását,
  • a Viktorin sétány felújítását,
  • valamint a Makovecz Imre tervezte Magyar László-tornacsarnok korszerűsítését is. 

Rögtön egy 100 milliós drágulás

Kíváncsiak voltunk, hogy az eltelt időszak alatt történt-e haladás a projektben, ezért megnéztük a Közbeszerzési Hatóság (KH) által kiírt hirdetményeket: így találtunk rá, hogy a Magyar László-tornacsarnokra kiírt beruházás szerződését máris módosították, ami 107 millió forintos drágulást von maga után

Az indoklás szerint a felek 2020. október 22-én kötöttek szerződést, „de a munkakezdést követő feltárások következtében jelentős mértékű és nagyságú előre nem látható, a szerkezeti állékonyságot veszélyeztető tartószerkezeti faanyagromlás került napvilágra”. 

?p?let - Visegr?d - A Gymnasium ?p?lete

 
A visegrádi tornaterem - Gymnasium - Makovecz Imre tervei alapján készült 1985-ben, a háttérben a Keresztelő Szent János római katolikus templom tornya. A fachwerkes szerkezet a falut a 150 éves török megszállást követően benépesítő sváb lakosság eredeti hagyományos építésmódjára, a romos kőfal a helyi reneszánsz-kori vármaradványokra utal. A faváz formája a hagyományostól gyökeresen eltér, Makovecz növényi analógiát idéző szerkesztésmódját tükrözi.
Fotó: Jászai Csaba / MTVA/Bizományosi
 

 „A Vállalkozó a tartószerkezeteket utólag megerősítette, de a tervdokumentáció módosítására volt szükség. A Vállalkozó a Szerződés 11.4. pontjának megfelelően akadályt jelentett, a Megrendelő műszaki ellenőre az akadályközlést indokoltnak találta, Felek az akadály elhárultáig Vállalkozó teljesítését felfüggesztették. A felfüggesztésre tekintettel Felek a teljesítési határidő tekintetében a Szerződést módosították. A felfüggesztést követően elkészültek a vonatkozó szakvélemények és a módosított tervdokumentáció, amely alapján Vállalkozó elkészítette pótmunka ajánlatát, amelyet elfogadtak” – olvasható az indoklásban. 

A módosításokkal a szerződés értéke így 314 159 265 millió forintról 421 435 207 millió forintra nőtt. 

A kivitelező a Constructor Domini Kft., amely korábban a zuglói Páduai Szent Antal templom tornyának felújításán dolgozott, illetve az újbudai Magyar Szentek Temploma közösségi épületének, valamint a veresegyházi röplabda csarnok építését is a társaság végezte el. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk