Egy Orbán-interjú linkjével válaszolt Müller Cecília Szél Bernadettnek

  • narancs.hu
  • 2021. május 19.

Belpol

Ezt tartotta megfelelő válasznak egy szakmai kérdésre.

"Müller Cecília egészen komolyan orbános propagandainterjút küldött vissza a SZAKMAI közérdekű adarkérésemre válaszul. Mindezt halálozás témában" - írja Szél Bernadett a közösségi oldalán.

A posztban kifejti, hogy mivel a kormány folyamatosan kétségbe vonja a halálozási adatok nemzetközi összehasonlíthatóságát, ezért szakmai kérdéssel fordult Müller Cecíliához azzal, hogy Magyarországon kik számítanak koronavírus-halálozási esetnek, milyen kritériumok alapján sorolnak valakit a koronavírus áldozatai közé.

Müller Cecília járványügyi szakemberként és országos tisztifőorvosként Szél Bernadattnek azt válaszolta, hogy az általa kért információk „az alábbi linkre kattintva ismerhetők meg.”

A link alatt Orbán Viktor egy interjúja szerepelt, amelyben Szél leírása szerint egyetlen vonatkozó információként az a mondat szerepel, hogy „Valaki csak azokat veszi föl, akik közvetlenül a COVID miatt haltak meg, van, aki – mint például Magyarország – mindenkit bekönyvel, aki egyébként fertőzött volt, még ha nem is a COVID-tól halt meg, ezért nehéz összevetéseket csinálni.”

 Szél szerint

abszurd, hogy egy szakmai kérdésre a szakember szakmai válasz helyett Orbán Viktort idéz.

 

Hozzáteszi, hogy ráadásul a válaszban semmilyen definíció nem szerepelt, és az "őrület" kategóriájába tartozik, hogy míg "más országokban a központi koronavírus oldalon közlik a COVID-haláleset definícióját, Magyarországon a miniszterelnök diffúz propaganda-interjúja számít a hivatalos forrásnak."

 Müller Cecília arra a kérdésre már nem is válaszolt, hogy hány olyan haláleset volt eddig Magyarországon, akiknél a fertőzés kísérőbetegség volt, de nem ez volt az elsődleges halálok. Ezt azzal indokolta, hogy  „nem minősül adatkezelőnek”.

"Az Orbán-féle propaganda-link elküldését végtelenül szánalmasnak tartom, nyílt beismerése ez a TELJES szakmaiatlanságnak"

- teszi hozzá Szél.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk