Egyre több az orosz diplomata Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2022. november 1.

Belpol

Miközben más országokban sorra utasítanak ki orosz diplomatákat, Magyarországon csak nő a számuk. 

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon – derült ki Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtéséből, amelyről az RTL Híradó számolt be.

Panyi adatgyűjtése alapján egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon, miközben más uniós országokban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta folyamatosan utasítanak ki orosz diplomatákat, nálunk pedig erről nincs szó. 

Tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, a számuk több lépcsőben idén október végéig 62-re emelkedett. Ehhez képest Panyi adatgyűjtése alapján például Londonban 35, Varsóban 20, Pozsonyban pedig 15 orosz diplomata van.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és volt katonai hírszerző úgy vélte, a diplomaták egy része a nyilvános küldetése mellett valószínűleg hírszerzési tevékenységet is végez. "Tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy az oroszoknál elég magas ez a szám, tehát olyan körülbelül 60-70 százaléka valamelyik, valamilyen hírszerző szolgálathoz be van kötve" – mondta a szakértő.

A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke, Sas Zoltán a csatornának azt mondta, a testület következő zárt ülésén kérdezni fogja a titkosszolgálatok vezetőit az orosz diplomaták számának gyarapodásáról.

A témával kapcsolatos kérdésekre a Külügyminisztérium úgy reagált: a diplomaták létszámának meghatározása minden esetben „a küldő ország szuverén joga.” Valamennyi diplomata „átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon”, amit a magyar hatóságok „a legnagyobb alapossággal és körültekintéssel” végeznek el.

(Borítóképünkön: Nyikolaj Koszov, az orosz kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bank elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter 2019-ben.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk