Brüsszelben nyit irodát a Mathias Corvinus Collegium

  • narancs.hu
  • 2022. november 1.

Belpol

Szintet lép a jobboldali szellemi központ építkezése, Brüsszelben think tankként fog működni az MCC. 

Még ebben a hónapban irodát nyit Brüsszelben az állam által felkarolt és támogatott Fidesz-közeli elitképző, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) – írja a Politico nevű brüsszeli lap. 

Az MCC brüsszeli központjának vezetője Frank Furedi, az Orbán-kormánnyal szimpatizáló magyar-kanadai szociológus lesz, aki korábban az MCC vendégoktatója is volt. A kutatási igazgató pedig a korábban a drezdai egyetemen tanító Werner-Joseph Patzelt, akit azután fogadott be a budapesti MCC vendégoktatóként, hogy Drezdában nyugdíjazták, ugyanis erősen szimpatizált a szélsőjobboldali AfD-vel és védelmébe vette a Chemnitzben bevándorlók után hajtóvadászatot rendezőket. 

Patzeltről és az MCC vendégoktatói programjáról itt írtunk korábban: 

A brüsszeli intézmény elvileg think tankként fog működni a főtértől nem messze található Rue des Poissonniers 13-as szám alatt, ahol jelenleg 2 kutató, adminisztratív személyzet és egy kommunikációs vezető dolgozik.

Frank Furedi – aki egy véleménycikket is írt a Politicóba "Brüsszelnek szüksége van egy magyar think tankre" címmel – azt mondta a lapnak, hogy már most dolgozik egy projekten arról, hogy mitől félnek az európaiak, és hogy évente ki akar adni egy Félelem Barométert, ami majd bemutatja, hogy mik azok az ügyek, amelyek foglalkoztatják a különböző európai országokat. 

Furedi azt is mondta, hogy a think tank az oktatásra fog fókuszálni és hogy Magyarországról rendszeresen segítsen Brüsszelbe juttatni diákokat. Elmondása szerint az első diákcsoport már a múlt héten Brüsszelben járt, a média képviselőivel és fideszes EP-képviselőkkel találkoztak, valamint az EU és intézményei történetéről tanultak. A brüsszeli MCC-központ ugyanakkor hivatalosan november 15-én nyit meg egy Európa jövőjéről szóló konferenciával.

A Politico megszólaltatta Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, aki azt mondta, a brüsszeli think tank létrehozása párhuzamba hozható a Fidesz már régóta tartó sratégiai építkezésével, hogy egy EU-ellenes szélsőjobboldali központot hozzon létre Brüsszelben, Ujhelyi sajnálta, hogy ehhez az MCC-t használják fel. A momentumos Cseh Katalin pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz rengeteget költött arra, hogy létrehozzon egy jobboldali szellemi univerzumot maga körül és hogy trumpista celebeket csalogasson Magyarországra (lásd a vendégoktatói programot), szerinte az MCC brüsszeli terjeszkedése is a szélsőjobboldali koalíció létrehozásának kísérletébe illeszkedik. 

Frank Furedi a Politicóban megjelent véleménycikkében arról ír, hogy Orbán legutóbbi újraválasztása óta "irracionális Magyarofóbiát" tapasztal Brüsszelben, hogy a demokratikus visszaesés egy-egy országban csak egy ideologikusan konstruált koncepció, és hogy a valódi veszély a magyar demokráciára szerinte a politikai ellenzék hiánya. Arról is ír, hogy azért van szükség az MCC brüsszeli központjára, hogy feloldják a Magyarország politikai irányával kapcsolatos zűrzavart, és hogy összehozzák azokat, akik aggódnak az egyre polarizáltabb európai kulturális tájkép miatt, ezért alternatívát akarnak biztosítani. 

A mára kormányközeli üzletemberré avanzsált Tombor András és családja által alapított, jobboldali elköteleződésű eredetileg magán-szakkollégiumot a kormány 2020-ban körülbelül 260–280 milliárd forint értékű Mol- és Richter-részvényekből álló csomaggal támogatta meg, majd alapítóként csatlakozott hozzá, jelenleg az MCC Alapítvány az egyetemekhez hasonló közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványként működik. Brüsszel mellett az intézmény Magyarországon is terjeszkedik, erről itt írtunk részletesen: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk