Egyszer sem akadályozta meg az állam a gabonakivitelt az elmúlt hónapokban

  • narancs.hu
  • 2022. május 21.

Belpol

Bár határozatot hoztak ennek lehetőségéről, egyszer sem éltek vele.

Az elmúlt két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával – mondta a Népszava kérdésére az Agrárminisztérium. 

A kormány az Ukrajna elleni háborúra reagálva március elején hozott határozatot arról, hogy május 15-ig be kell jelenteni minden Magyarország területéről külföldre irányuló gabonakivitelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). (A bejelentési kötelezettség a búzára, rozsra, árpára, zabra, kukoricára, szójababra és napraforgóra vonatkozott.) A bejelentési kötelezettség mellett ráadásul elővásárlási jogot is kapott a kormány, amelyet akkor érvényesíthet, ha az exportra szánt mennyiség veszélyezteti a magyarországi ellátást.

Ez azonban egyszer sem történt meg, közölte az agrártárca. Elmondásuk szerint a rendelkezés bevezetése óta összesen mintegy 3 millió tonna termény exportját jelentették be, a korábbi évek azonos intervallumában is ennyit szoktak, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása.

A lap emlékeztet: a bejelentési kötelezettséget nemrég július közepéig meghosszabbították. Arról, hogy további hosszabbítás is várható-e, egyelőre nem nyilatkoztak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk