A Liget Galéria kinyírása

LMP–Fidesz-összhang Zuglóban

  • - izs -
  • 2012. március 7.

Belpol

Karöltve zárják be a Liget Galériát a zuglói politikai erők. Abban is hasonlóság van a helyi Fidesz és az LMP közt, hogy szívesen alkalmazzák az egymásra mutogatást.

„Rozgonyi Zoltán alpolgármester kezdeményezte a Liget Galéria megszüntetését februárban. Én tartózkodtam, amikor a téma felmerült, a fideszes és a KDNP-s képviselők szavazták meg, most meg próbálják az egészet rám tolni” – mondta a narancs.hu-nak Várnai László, a kerület LMP-s képviselője, hozzátéve, hogy már hosszú évek óta szó volt arról, hogy bezárják az aprócska kiállítóteret, mert „kilóg a kerület életéből”. A képviselő, bár a bezárás kezdeményezését tagadja, azt elismeri, hogy a Liget Galéria léte szerinte sem szükséges a kerület szempontjából: „Korábban már a költségvetési vita során is elmondtam, és továbbra is azt gondolom, hogy ez egy országos profilú kiállítóhely, ami nem kerületi dolgokkal foglalkozik. De azt, hogy zárják be a Ligetet, sose kezdeményeztem, és nem is szavaztam meg.”


Fotó: Sióréti Gábor

Megvették az ötletét
Rozgonyi Zoltán, a fideszes előterjesztő kicsit másképp emlékszik az előzményekre: szerinte a Liget megszüntetése egyedül Várnai ötlete volt. Mint mondja, az LMP-s politikus – ahogy ezt fentebb ő is elismerte – még a költségvetés-egyeztető tárgyalások során dobta be a kiállítóhely bezárásának ötletét a költségvetés nehézségein segítő lépésként. Rozgonyi visszaemlékezése szerint, amikor Várnai azt mondta, hogy a kiállítóhely nem végez feltétlenül önkormányzati pénzből finanszírozandó tevékenységet, akkor „én azt mondtam neki: képviselő úr, én magam is hasonlóan gondolom, ha úgy tetszik, megvettük az ötletet!” – idézte fel a történteket az alpolgármester. Hozzátette: a későbbiekben azonban valóban nem Várnai, hanem ő mint a területért felelős alpolgármester terjesztette fel írásban a Liget bezárásáról szóló javaslatot. Az önkormányzat sajtóosztályától szintén azt az információt kaptuk, hogy az LMP-s képviselő volt az, aki a Liget bezárását a költségvetési vita során felvetette – bár a költségvetést magát végül nem szavazta meg. Állításuk szerint a Liget bezárásából származó összeget 2013-tól a kultúrába forgatják vissza.

A zuglói képviselő-testület múlt csütörtökön hozott határozatot a kiállítótér május végi bezárásáról. Kérdéses azonban, hogy a tavalyi évben összesen 3,5 millió forintból gazdálkodó galéria megszüntetése valóban indokolt-e, amikor a kerület más területeken kevésbé látszik spórolni: például 10 millió forint értékben fizetett elő a Magyar Demokratára, amint azt megírtuk.

A Liget Galéria működtetője nem közvetlenül az önkormányzat, hanem a kerület művelődési háza, a költségvetési szervként működő Cserepesház, amelyet szintén jogutód nélkül kíván megszüntetni az önkormányzat, hogy „egyéb fenntartású intézményként történő további működtetésére” nonprofit kft.-t hozzon létre.

A nemzetközi hír mit sem ér

Az 1983-ban alapított Liget Galéria sokak szerint az egyik legfontosabb nemzetközi kiállítóhely Budapesten, amely folyamatosan kortárs, úttörő és izgalmas. Az avantgárd és experimentális kiállításairól ismert galéria például 1988-ban Magyarországon elsőként mutatta be Hermann Nitsch műveit, és állandó kapcsolatban áll számos világhírű képzőművésszel. A soron következő – a jelek szerint utolsó – kiállítója az az Andreas Fogarasi lesz, aki a 2007-es Velencei Biennálén Arany Oroszlán-díjt kapott. Úgy tudjuk, a galéria augusztusban már nem nyit ki.

Figyelmébe ajánljuk