Együttműködési megállapodást kötött a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem

  • narancs.hu
  • 2019. május 7.

Belpol

A két egyetem együttműködésének lehetőségét Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője kezdeményezte még márciusban.

Együttműködési megállapodást írt alá a Müncheni Műszaki Egyetem elnöke, Wolfang A. Herrmann, és a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff - írja a hvg.hu.

A két intézmény közleménye szerint a megállapodás az alábbiakról szól:

három új, közösen meghirdetendő nemzetközi professzori pozícióról (politikatudomány, műszaki tudományok, társadalomtudományok terén),
közös szemináriumokról, workshopokról, nyári egyetemek szervezéséről,
német és amerikai akkreditációjú oklevelet/diplomát eredményező oktatási programok létrehozásáról,
csereprogramokról.

A német ajánlat feltétele az, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon, ezért aztán a CEU-val közösen arra kérték a kormányt, hogy biztosítsák ehhez a jogi garanciákat.

A két egyetem együttműködésének lehetőségét Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és a pártcsalád csúcsjelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára "hozta magával" márciusi, budapesti látogatására. Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője budapesti látogatásán közölte, hogy a müncheni egyetem és a BMW beszállna a CEU fenntartásába. Így lényegileg nem vonatkozna rá a lex CEU, hiszen ha európai fenntartói is lesznek az egyetemnek, akkor már EU-s oktatási intézménynek számít.

A kormány kész újra megvizsgálni a CEU működését

A CEU-nak jogi garancia kell. „A Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik," - válaszolta a 444 értesülése szerint Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek a Miniszterelnökség államtitkára. „A Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét," - tette hozzá Orbán Balázs.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?