Egzotikus desztinációkra repdestek a honvédség luxusgépei

  • narancs.hu
  • 2019. december 12.

Belpol

Dubaj, Las Vegas, Kanári-szigetek a célállomások között. Titkolóznak, miért repültek oda.

Az Átlátszó megtudta, hova repültek a közelmúltban Orbán Viktor büszkeségei, a honvédség által frissen beszerzett luxusrepülőgépek: a két Dassault Falcon 7X illetve az ugyancsak a katonaság tulajdonába került két Airbus A319. Azokról a gépekről van szó, amelyekről a honvédség váltig állítja: még csak véletlenül sem kormánygépek, hanem katonai célokra vették őket

Az Átlátszó által megszerzett útvonalak szerint a "nem kormánygép" honvédségi Airbusok és Falconok megfordultak például Dubajban, Máltán, Panamában és Las Vegasban is.

A 604-es lajstromjelű Airbus 2018-as úti céljai között található Belgrád, Köln, Ljubljana, Linköping, Luxemburg, Oslo, Split, Zágráb, Varsó, Thesszaloniki, Tbiliszi, a görög Chios szigete, Alicante és Dubaj is.

A 605-ös lajstromjelű Airbus gyakran megfordult a Kecskemét-Szolnok-Budapest háromszögben, de Brüsszel, Bukarest, Köln, Ljubljana, Luxemburg, Oslo, Párizs, Szófia, Moszkva, Tbiliszi, Isztambul, Tel-Aviv, Kairó, Kazahsztán, Peking és a Kanári-szigetek turista-központja,  Fuerteventura szigete is az úti célok között van. Fuerteventura szigetén a 604-es Airbus is járt - derült ki az útvonaladatokból, de a nyaralók által közkedvelt spanyolországi Alicante városában és Dubajban is járt mindkét gép.

A 606-os lajstromjelű Dassault Falcon járt Brüsszelben, Genfben, Londonban, Münchenben, Nápolyban, Párizsban, a horvátországi Brac szigetén, Dubajban, Abu Dhabiban, Tel-Avivban, Mexikóvárosban, Panamavárosban, Las Vegasban,  Washingtonban,  Dohában, Sanghajban, Tokióban, Moszkvában valamint  Máltán, Sevillában és Genfben.

A titokban vett 607-es Dassault Falcon repült Brazíliába, Franciaországba, Tel-Avivba, de Belgrád, Berlin, Brüsszel, Genf, Párizs, Stockholm, Varsó, Zágráb, Peking, Párizs, Washington, Kijev, Toronto, Vancouver, a horvátországi Brac szigete, a korzikai Bastia, Tokió,Szöul, Moszkva és a portugál Beja városa is szerepel a desztinációk között.

A Honvédelmi Minisztérium titkolja, kiket reptetett kaszinóvárosokba és adóparadicsomokba illetve
következetesen azt állítják, hogy a két Airbus és a két Falcon nem kormánygépek, hanem katonai célokra vették őket - írja az Átlátszó.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.