Egzotikus desztinációkra repdestek a honvédség luxusgépei

  • narancs.hu
  • 2019. december 12.

Belpol

Dubaj, Las Vegas, Kanári-szigetek a célállomások között. Titkolóznak, miért repültek oda.

Az Átlátszó megtudta, hova repültek a közelmúltban Orbán Viktor büszkeségei, a honvédség által frissen beszerzett luxusrepülőgépek: a két Dassault Falcon 7X illetve az ugyancsak a katonaság tulajdonába került két Airbus A319. Azokról a gépekről van szó, amelyekről a honvédség váltig állítja: még csak véletlenül sem kormánygépek, hanem katonai célokra vették őket

Az Átlátszó által megszerzett útvonalak szerint a "nem kormánygép" honvédségi Airbusok és Falconok megfordultak például Dubajban, Máltán, Panamában és Las Vegasban is.

A 604-es lajstromjelű Airbus 2018-as úti céljai között található Belgrád, Köln, Ljubljana, Linköping, Luxemburg, Oslo, Split, Zágráb, Varsó, Thesszaloniki, Tbiliszi, a görög Chios szigete, Alicante és Dubaj is.

A 605-ös lajstromjelű Airbus gyakran megfordult a Kecskemét-Szolnok-Budapest háromszögben, de Brüsszel, Bukarest, Köln, Ljubljana, Luxemburg, Oslo, Párizs, Szófia, Moszkva, Tbiliszi, Isztambul, Tel-Aviv, Kairó, Kazahsztán, Peking és a Kanári-szigetek turista-központja,  Fuerteventura szigete is az úti célok között van. Fuerteventura szigetén a 604-es Airbus is járt - derült ki az útvonaladatokból, de a nyaralók által közkedvelt spanyolországi Alicante városában és Dubajban is járt mindkét gép.

A 606-os lajstromjelű Dassault Falcon járt Brüsszelben, Genfben, Londonban, Münchenben, Nápolyban, Párizsban, a horvátországi Brac szigetén, Dubajban, Abu Dhabiban, Tel-Avivban, Mexikóvárosban, Panamavárosban, Las Vegasban,  Washingtonban,  Dohában, Sanghajban, Tokióban, Moszkvában valamint  Máltán, Sevillában és Genfben.

A titokban vett 607-es Dassault Falcon repült Brazíliába, Franciaországba, Tel-Avivba, de Belgrád, Berlin, Brüsszel, Genf, Párizs, Stockholm, Varsó, Zágráb, Peking, Párizs, Washington, Kijev, Toronto, Vancouver, a horvátországi Brac szigete, a korzikai Bastia, Tokió,Szöul, Moszkva és a portugál Beja városa is szerepel a desztinációk között.

A Honvédelmi Minisztérium titkolja, kiket reptetett kaszinóvárosokba és adóparadicsomokba illetve
következetesen azt állítják, hogy a két Airbus és a két Falcon nem kormánygépek, hanem katonai célokra vették őket - írja az Átlátszó.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.