Életbe lépett a kormány rendelete, utcára tettek Kocson 120 ukrajnai nőt és gyereket

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 21.

Belpol

A kormány szerint akik nem háborús zónákból érkeztek, azoknak nem jár a támogatás. 

120 ukrajnai menekült nőt és gyereket lakoltattak ki szerdán reggel a Komárom-Esztergom megyei Kocson, akik nem tudják, hova menjenek – számolt be a Facebookon a Magyar Helsinki Bizottság.  

Mint arról beszámoltunk, egy augusztus 21-én hatályba lépett új szigorítás értelmében ugyanis már nem minden ukrajnai menekült jogosult a lakhatási támogatásra, csak azok, akik „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeiből” érkeztek, illetve egyedül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jogosult közösségi szállásokon elhelyezni az erre jogosult menedékeseket – igaz, szerződhet más szervezetekkel.  

A Helsinki Bizottság munkatársa a 24.hu-nak elmondta, a Kocson eddig működő szálláshelynek augusztus 21-ével megszűnt a szerződése, és lecsökkent azoknak is a köre, akik jogosultak erre a támogatott szállásra. A szálláshely meg is szűnt, ezért mindenkinek el kell onnan mennie. 

A civil szervezet munkatársa azt is elmondta, hogy az új kormányrendelet alapján ellátásra már nem jogosult háborús menekültek még július 10-ig adhattak be méltányossági kérelmet Pál Norbert kormánybiztoshoz. Az egyéni méltányossági kérelmeket azonban teljesen átláthatatlan szempontok alapján, egyénileg bírálta el, és nagyon kis százalékban hagyta jóvá, és olyan is előfordult, hogy egy család egyes tagjai megkapták, míg mások nem. 

Simon László kocsi polgármester a lapnak azt mondta, a településnek nincs olyan szálláshelye, ahol az ukrán menekülteket elszállásolhatná. Azt is mondta, hogy a vállalkozó, aki eddig a támogatás fejében az elszállásolásukról és az étkeztetésükről gondoskodott, most távozásra szólította fel azokat, akik után a továbbiakban már nem jogosult támogatásra. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk