Eljárást indít a román ügyészség a Szamost és a Tiszát veszélyes hulladékkal fertőző vetési húsfeldolgozó üzem ügyében

  • narancs.hu
  • 2017. november 27.

Belpol

Baranyi Krisztina hírt kapott a románoktól.

Májusban derítette ki Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa arra, hogy a Szamost és a Felső-Tiszát elárasztó szenny, fekália, húgy, vér, bomló állati húsmaradványok a román-magyar határ mellett működő Unicarm cég gyárából származnak.

„A Tisza egy halott folyóvá válik" - Baranyi Krisztina a szennyben úszó természetről

Eljutott oda, ahol a fél Tiszán habzott a fekália. A horgász, aki segített mintát venni, estére kiütéses lett - az Együtt politikusa mesél a Tiszán tett tényfeltáró munkájáról.

Baranyi Krisztina

Megtaláltam a Tiszát terhelő óriási mértékű szennyvízterhelés egyik fő forrását.

Az Együtt politikusa bevizsgáltatta a folyókból vett mintákat, és arra jutott, hogy veszélyes hulladéknak minősülő szennyvizet önt a román gyár a folyóba.

Október közepére már elérte, hogy a magyar kormány lépéseket tegyen a szennyezés megállítása érdekében, emellett a román környezetvédelmi hatóságok is felléptek a törvénytelenül működő óriás húsfeldolgozó ellen.

Az ügy legfrissebb fejleményeként Baranyi fél év után választ kapott a román ügyészségtől a feljelentésére. Eszerint a feljelentést regisztrálták a törvényszék mellett működő ügyészségen, a jelzettek alapján bűnvádi eljárás indítottak, jelenleg nyomozás folyik az ügyben

Figyelmébe ajánljuk