Elküldik a dolgozók többségét novemberben az Antall József Tudásközpontból

  • narancs.hu
  • 2021. október 25.

Belpol

A kormányzati forrásmegvonás áll a leépítés háttérben.

Pénteken késő délután tartott állománygyűlést az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetősége az intézmény dolgozói számára: az eseményen közölték, hogy november végén csoportos létszámleépítéssel elbocsátják a munkavállalók többségét – számol be a Tudásközpont történetének legújabb fordulatáról a 24.hu.

Nyár elején a Direkt36 több cikkben is beszámolt róla, hogy fényűző szállodákban bérelt szobákat és más megkérdőjelezhető költései is voltak a kormány által bőkezűen támogatott Antall József Tudásközpontnak. Ezt követően került sor egy kormányzati átvilágításra a korábbi miniszterelnök fia, Antall Péter vezetése alatt álló AJTK-nál, ugyanis az intézmény ezt megelőzően nagyjából ötmilliárd forintos állami támogatást kapott az Orbán-kormánytól.

A vizsgálat eredményéről a szeptember 29-i kormányinfón számolt be a Miniszterelnökséget vezető – korábban az AJTK Alapítvány kuratóriumának tagjaként is érdekelt – Gulyás Gergely. A miniszter elmondta, bár az elszámolás formailag szabályos volt, az átvilágítás megállapította, hogy az intézmény vezetése számos indokolhatatlan, a „jó erkölccsel össze nem egyeztethető” költést hajtott végre a támogatási keretből.

Gulyás ekkor azt is kijelentette: „az állam az Antall József Tudásközpontot nem fogja közpénzből támogatni”.

A 24.hu értesülései szerint a bejelentés óta eltelt közel egy hónapban Antall és felesége, az igazgatóhelyettesi posztot betöltő Antall-Horváth Veronika, valamint Csepregi Zsolt, a másik igazgatóhelyettes teljesen elszigetelte magát a munkavállalóktól. A vezetők nem adtak információt arról, vannak-e forrásai az AJTK-nak a végkielégítések kifizetésére, az új munkahelyet kereső kollégáknak pedig az egyéni kérdéseire sem válaszoltak, így az alkalmazottak beszámolója alapján a 24.hu cikke szerint eluralkodott a bizonytalanság az AJTJ-nál.

A cikk azt is megemlíti, hogy az állománygyűlésen elhangzott: a csoportos létszámleépítés ellenére az AJTK jogi értelemben nem szűnik meg, de hogy milyen formában működik tovább, az egyelőre még nem nyilvános.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk