Elkülönült reptéri vasutat építhetnek a kínaiak Budapesten

  • narancs.hu
  • 2024. április 27.

Belpol

Sajtóhírek szerint a magyar vasút létező rendszerével minél kevésbé érintkező projektben gondolkodnak a befektetők.

Egy elkülönült, hálózatot nem alkotó, magasvasútként futó pályán, külön üzemeltetett, egyedi tarifás vasúti szolgáltatást javasolnak a kínai befektetők a budapesti repülőtérre – írja az iho.hu saját információira hivatkozva.

„Mind a »gyorsforgalmi út« teljes felújítása, mind pedig a gyorsvasúti kapcsolat kiépítése feltétlenül szükséges, és ez nem csak állami forrásból valósulhat meg, és ilyen jellegű tárgyalások zajlanak is. Százmilliárdos, több száz milliárdos beruházásokról van szó. Van olyan, amit piaci alapon is meg lehet csinálni, ez főleg a vasútra igaz” – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Bár a miniszterelnökséget vezető miniszter nem említett kínai befektetőket, a lap szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pekingi tárgyalása, illetve Hszi Csin-ping elnök május 8-i budapesti látogatása is az együttműködésre utalhat.

A reptér kötöttpályás kapcsolatának megteremtése az elmúlt években többször is felmerült. A mostani tervek azonban részben eltérnek a korábbi elképzelésektől, mivel a portál információi szerint

a kínaiak a korábbi tapasztalatok miatt a magyar vasút létező rendszerével minél kevésbé érintkező projektben gondolkodnak.

„Vagyis egy elkülönült, hálózatot nem alkotó, jelentős részben betonlábakon, magasvasútként futó pályán, külön üzemeltetett, egyedi tarifás vasúti szolgáltatást javasolnak” – írja a lap, hozzátéve, hogy egy korábbi kínai hitelkeret felhasználási lehetőségei között már felmerült hasonló elképzelés, ám akkor végül a Budapest–Kelebia vasútvonal (a Budapest–Belgrád vasútvonal magyar szakasza) fejlesztésére ment a pénz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.