Elhalasztották a lengyel-magyar barátság napi ünnepséget

Belpol

 A háború miatt úgy érzik, nem lenne illő ünnepelgetni.

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét - ezt a lengyel és a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal is közölte. A

 "Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk" - fogalmaztak lengyel részről a dokumentumban.

"Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk" - fűzték hozzá.

Ugyanakkor a közlemény  szerint Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a barátság napot az első adandó alkalommal tartsák meg. Mindenképp szeretné ugyanis, ha még Áder János hivatali ideje alatt történhetne az ünnepség, mivel a magyar köztársasági elnökkel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol.

"Duda elnök úr szándéka, hogy Áder elnök úr a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz Áder elnök úr hivatali idejének a befejezése előtt" - olvasható a lengyel közleményében.

Az Országgyűlés és a lengyel Szejm egyébként 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel–magyar barátság napjává. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk