Orbán dérrel-durral jelentette be, de ezekre azért még várni kell

  • narancs.hu
  • 2019. február 12.

Belpol

Van olyan elem a családvédelmi akciótervben, ami legkorábban csak 2020-tól lép életbe.

A miniszterelnök vasárnapi évértékelőjén hétpontos családvédelmi akciópontot hirdetett meg, ezek közül azonban még mindegyikre várni kell, van, ami csak 2020 januárjától lép érvénybe.

Bombasztikus családvédelmi akciótervet hirdetett Orbán

Hét pontban, hogy legyen, aki teleszüli az országot. A miniszterelnök évértékelő beszédében hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. Ezek szerint: Bevezetik a fiatal házasok gyerekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 milliós kedvezményes kölcsönt kap. Minden gyereknél egy évre felfüggesztik a törlesztést, három után elengedik a fennálló tartozást.

Júliustól

- lesz hatályos a 40 év alatti első házasságukat kötő nők gyermekvállalási támogatása. Az érintett nőknek lehetőségük lesz 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt felvenni, amelynek törlesztését minden gyermeknél egy évre felfüggesztik, három gyermek szülése esetén azonban elengedik a fennálló tartozást.

- kibővítik a csok-ot, azaz nyártól már használt lakásokra is érvényes a program, illetve kétgyerekesek is igénybe vehetik. Továbbá eltörlésre kerül a korábbi 35 millió forintos plafon. Ennek egyébként hamar meglesz a hatása, már ami az ingatlanárakat illeti, az ingatlan.com előrejelzése szerint durva drágulás várható a fővárosban és a megyeszékhelyeken.

- csökkennek a terhek a jelzáloghitelnél: a második gyerek születésekor 1 milliót, a harmadiknál 4 milliót, minden további gyereknél egy-egy milliót vállal át a kormány a tartozásból.

2020 januártól

- lehet felvenni a nagyszülői gyed-et

- lesz érvényes a legalább négy gyermeket felnevelő anyák életük végéig tartó szja mentessége.

Ezzel kapcsolatban Novák Katalin ma arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a családvédelmi akcióterv életbe lépéséhez új kormányrendeletekre és törvényekre lesz szükség, ezért már a tavaszi időszakban igyekeznek mindent megszavazni, azonban várhatóan így is csak 2020 januártól lesz aktuális a nagyszülői gyed és az szja mentesség.

2020/2021-es tanévtől

Orbán vasárnap beszélt arról is, hogy a kormány finanszírozná a középiskolai diákok kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusát is. Ám Kásler Miklós keddi sajtótájékoztatóján kiderült: a program csak a 2020/2021-es tanévtől indul.

Bódis József, az Emmi oktatásért felelős államtitkára úgy nyilatkozott, hogy a program részleteit még nem dolgozták ki, de azt már tudják, hogy pályázati rendszerben fog működni, amelyben csoportos iskolai és egyéni pályázásra is lesz majd lehetőség.

Az államtitkár hozzátette, hogy a program eredményességéhez az is szükséges, hogy "az itthon folyó nyelvi képzéseket tartalmilag, módszertanilag olyan helyzetbe hozzák, hogy a gyerekek kellő felkészültséggel tudják kihasználni a kétszer kéthetes" kurzust.

Figyelmébe ajánljuk