Első napján zárva tartott az Integritás Hatóság

  • narancs.hu
  • 2022. november 19.

Belpol

A Jobbik és a Momentum is hozott volna munkát, hiába. 

Navracsics Tibor miniszter többször is megerősítette, hogy november 19-én, tehát szombaton kezdi meg a működését az Integritás Hatóság, amely azért jött létre, hogy a korrupciót fölszámolja Magyarországon. A kormány annak érdekében vállalta – többek között – e hatóság létrehozását, hogy az ország hozzájusson 3000 milliárd forint kohéziós támogatáshoz, és aztán a gazdaságfejlesztési tervből lehívható 6000 milliárdhoz, amely részben hitel, részben vissza nem térítendő támogatás – emlékeztetett Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője, aki Schwarcz-Kiefer Patrikkal, a brüsszeli Régiók Európai Bizottságának jobbikos tagjával, Baranya megyei önkormányzati képviselővel együtt tartott tájékoztatót  szombaton Budapesten, az Integritás Hatóság bezárt ajtaja előtt.

Bejutni azonban nem tudtak.

Pedig munkát hoztak: Schwarcz-Kiefer Patrik Mohács fideszes polgármesterének, Pávkovics Gábornak a családjához köthető több mint 1 milliárd forintnyi európai uniós forrás ügyében hozott dokumentumokat. Pávkovics Gábornak hivatalosan nincs köze a baromfitelephez, amely a pénzből épül, de korábban úgy hivatkozott rá, mintha lenne – mondta Schwarcz-Kiefer –, és szerinte fennáll a gyanú, hogy visszaélés történt.

Az Integritás Hatóság XI. kerületi Bartók Béla úti épületébe nem csak a jobbikosok nem tudtak bejutni: ez a momentumos Tompos Mártonnak sem sikerült.

Pedig ő is munkát hozott, öt korrupciógyanús ügyet szeretett volna bejelenteni a hatóságnál.

„Én tegnap értem haza Ukrajnából, de nem áll meg az élet, hiszen a kormány bejelentette, hogy ma – november 19-én – indul az Integritás Hatóság, amely elvileg nagyon fontos munkát végez majd a korrupció ellen és lehet hozzájuk fordulni EU-s pénzek ellopása kapcsán. Úgyhogy én hoztam is nekik pár ügyet” – mondta a videóban a Momentum szóvivője és parlamenti képviselője.

Tompos szerette volna felhívni a hatóság figyelmét a kórházigépkartell-ügyre, amelyben büntetést is szabtak ki, de eljárás nem zajlott. A 420 milliárdos értékű közműépítésről is hozott dokumentumokat, amelyben „a Fővárosi Ügyészség nem rendelt el nyomozást, annak ellenére, hogy kiderült, csókos cégek kapták a beruházásokat és a pályázatíró cégek is köthetőek voltak a nyertes pályázókhoz”. Iratokat hozott az Öveges Programról, amelyben „kémiatantermek kialakítására nyertek cégek támogatást, de a pénzek egyáltalán nem erre lettek elköltve”; bejelentette volna „a Farkas Flórián nevével fémjelzett, Híd a munka világába programot, amelyben 1,6 milliárd forint tűnt el”; és hozta az Elios-ügyet is, „amelyben személyesen Tiborcz István, Orbán Viktor veje, az érintett és több mint 130 oldalas OLAF anyag született arról, hogy hogyan lopták el a közvilágítás fejlesztésére szánt milliárdokat”.

A képviselő írásban és pendrive-on is hozott dokumentumokat hatósághoz, amely ezek szerint mégsem kezdte meg a működését szombaton.

Leadkép: Dabóczi Kálmán alelnök, Bíró Ferenc elnök és Molbusz Tímea alelnök az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk