Az új seprők - Választás 2019

„Elzárjuk a pénzcsapokat!”

Baranyi Krisztina, Ferencváros (Budapest, IX. kerület)

Belpol

Az együttműködésnek nincs alternatívája, és bár a közös munka nyilván sok vitával jár majd, enélkül sem a szűkebb környezet, sem az ország újrafölépítése nem elképzelhető – ezt a véleményt valamilyen formában mindhárom beszélgetőpartnerünk megfogalmazta. Első polgármesteri nyilatkozataik alapján kerületeikben nemcsak a vezetés személyi állománya, de a vezetési stílus is gyökeresen megváltozik.

Magyar Narancs: Minek tulajdonítja a győzelmét?

Baranyi Krisztina: Nagyon boldog vagyok. Úgy érzem, sokat dolgoztunk, és jó érzés, hogy eredményes volt a munkánk. Volt egyfajta közhangulat Budapesten, hogy küldjük el a Fideszt és a fideszes helyi vezetőket oda, ahová valók. A XIII. kerület után itt, Ferencvárosban lett a legmagasabb arányú az ellenzéki győzelem. Kicsit tartok az első hónapoktól, mert amiatt, hogy ennyire nagyot nyertünk, sokkal gyorsabban kell eredményeket felmutatni és bizonyítani, hogy érdemes volt ránk szavazni.

MN: Hogyan kell bizonyítania?

BK: Elsősorban a látható, az emberek számára megfogható dolgokat kell gyorsan megváltoztatni. Az elmúlt három-négy hónapban számtalan panasszal, változtatási javaslattal kerestek meg.

MN: Mit tettek szóvá a helyiek?

BK: A köztisztaság, a közbiztonság kérdése került szóba, a lakótelepi környezet, a zöld felületek gondozása, a közterület-felügyelet, a rendőrség erősebb jelenléte a kerület utcáin azért, hogy a külső városrészekben lakóknak javuljon a biztonságérzete. Vagy a hivatal átszervezése, működésének megváltoztatása is fontos, hogy azt érezzék az itt lakók, nem ők vannak a hivatalért, hanem fordítva. Mindez viszonylag gyorsan megváltoztatható, és javarészt nem is pénzkérdés.

MN: Sokáig nem volt egyértelmű, hogy ön lesz a kerületi ellenzéki polgármesterjelölt. Hogyan értékeli utólag az előválasztás körüli konfliktust?

BK: Elég rosszul éltem meg abban az időben, ma már azonban azt gondolom, hogy az előválasztás a legjobb, ami történhetett velem. Több szempontból is hasznos volt. Egyrészt a függetlenségem valódi függetlenséggé változott, mindenki számára nyilvánvalóvá vált. Az, hogy nekem erre a jelöltségre a ferencvárosi ellenzéktől van felhatalmazásom és nem csupán a ferencvárosi ellenzéki pártoktól, nagyon nagy erő egy polgármesternek. Másrészt a csapatom kampányokban eddig nem edződött civilekből állt. Többnyire az előválasztás elején csatlakozott 130 ember tolta végig a teljes kampányt. Az előválasztás alatt összecsiszolódtak, megtanulták, mi ez, úgymond üzemi hőmérsékletre emelkedtek, és a mostani, valódi, a Fidesz elleni kampányt nagyon profi módon és elképesztő eredménnyel tudták végigcsinálni.

MN: Nemcsak fölényesen nyert, de a közgyűlésben is többsége lesz.

BK: Nagy könnyebbség, hogy ha van egy a kerület fejlődését szolgáló, előremutató intézkedés, rendeletmódosítás, beruházás, bármilyen terv, akkor azt nem akasztja meg még formálisan vagy időlegesen sem egy „csak azért is” ellenkezés. De a lényeg más. Ma reggel megállított egy ember a Bakáts téren, aki elmondta, hogy nem nekem drukkolt, nem is rám szavazott, de gratulál, és várja, hogyan fogok dolgozni. Mától nem a ferencvárosi ellenzék polgármesterjelöltje vagyok, hanem a teljes ferencvárosi lakosság polgármestere. Ehhez mérten fogom a munkámat végezni.

MN: Mi a terve a kerületi parkolás ügyében?

BK: Nagyon jó, hogy ellenzéki főpolgármestere lett Budapestnek és ellenzéki többségű a Fővárosi Közgyűlés is. Bár nyilván a kerületben azonnal saját hatáskörbe venném a parkolást és saját működtetést, üzemeltetést alakítanék ki, mindenképp hatékonyabb lehet ez fővárosi szinten, ha nagyon világos és átlátható működési szabályok mellett jutna a közpénz vissza oda, ahol a helye van. Azt gondolom, hogy ezt most rendbe lehet tenni mind fővárosi, mind kerületi szinten. És akkor végre elérhetjük, hogy ne fideszes üzletemberekhez és oligarchákhoz kerüljön az az évi 20 milliárd vagy még több forint, ami a parkolásüzemeltetésből keletkezik.

MN: Mit tud kezdeni azzal az alvilági jelenlétre utaló jelenséggel, amire fény derült már a parkolási üggyel kapcsolatos oknyomozó munkákban is, és ami megmutatkozott a lejárató kampányban vagy a szavazatvásárlás gyanújában.

BK: Elzárjuk a pénzcsapokat! Az illegális csatornákat, ne legyen senkinek se kétsége, mind közpénzből finanszírozták, minden önkormányzati pénzből ment ilyen-olyan szereplőkön és csatornákon keresztül. A szálakat most elvágjuk. Innen kezdve csak közcélra megy a közpénz. Ezek az emberek forrás és lehetőség, befolyás és pozíció nélkül maradnak.

MN: Tart bármilyen negatív következménytől emiatt?

BK: Kizárólag pozitív hatásokkal számolok. Minden forint, ami ebben a kerületben marad, és nem urambátyámmódra van elosztogatva szeretők, csókosok meg kiskirályok között, az mind pozitív hatással lesz a kerületre.

MN: Hétfő reggel bement az önkormányzat épületébe és kijelentette: az irodákból semmi nem tűnhet el, aminek jelentősége lehet a későbbiekben. Miért tartotta fontosnak ezt rögzíteni?

BK: Mert pontosan tudom, hogy vannak, mondjuk így, kényes iratok. Volt, ami el is jutott hozzám, de nem hozhattam nyilvánosságra, mert azokat az embereket kevertem volna bajba, akik segítettek nekem. A pár hétben, amíg a polgármesteri átadás-átvétel zajlik, a nyilvánosság ereje segíthet abban, hogy ne lehessen egyik kerületből sem olyan bizonyítékokat eltüntetni, amelyek a felelősségre vonáshoz kellenek. Az ugyanis legyen világos: ha ez alatt a kilenc év alatt történt törvénytelenség, akkor ezért felelniük kell az elkövetőknek.

MN: Kampányában segítette a korábbi kerületi polgármester,
Gegesy Ferenc. Számít rá a jövőben is?

BK: Igen, felkértem Gegesy urat, mert az első egy évben egészen biztosan szükségem lesz a húszévi városvezetői tapasztalatára, arra a szakmai tudásra, amit megszerzett és sikeresen hasznosított a kerületben. Azt válaszolta, hogy minden erejével és szívesen segít a munkámban. Vannak már olyan szakemberek is, akik az első évben bizonyosan, de valószínűleg később is a segítségemre lesznek.

MN: Hogyan értékeli az ellenzék országos szereplését?

BK: Ez az első repedés a NER hatalmán, ráadásul elég jelentős. Budapest szabad várossá válik ez után a szavazás után. Ha a Fidesz komolyan veszi a helyzetet, és nem kezeli rosszul, talpon maradhat, de ha a megszokott lekezelő, mindenkit semmibe vevő eszközeit fogja bevetni, akkor a mostani vereség után 2022-ben bukni fognak.

MN: Ön szerint mi lehet a feladata az ellenzéknek a következő években?

BK: Ami most működött, azt meg kell tartani. Ebben a választási rendszerben teljes körű együttműködésre van szükség. Ezt tanulni és gyakorolni kell. Az is bebizonyosodott, hogy az előválasztás mint demokratikus politikai eszköz tényleg hasznos, és akár a parlamenti választások előtt is használni kell majd. Az embereknek ugyanis tetszik, és nagy legitimitást biztosít azoknak, akiket ily módon választanak ki a jelöltségre.

Czenkli Dorka

Figyelmébe ajánljuk