Ennyit kapott Sorostól Orbán és a Fidesz, mikor igazán kellett

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. ápr. 13., 14:49
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Alighanem egyszerűbb volna fölsorolni azokat a fideszes vezetőket, akiket soha nem támogatott a Soros Alapítvány.

Mások mellett Orbán Viktor, Kövér László, Áder János, Deutsch Tamás, Habony Árpád, Mikola István, Schmidt Mária, Szájer József és Lázár János személyesen is sokat profitáltak egykoron Soros alapítványaiból. Nézzük, pontosan mennyit is kaptak!

Deutsch fejben számol, Orbán papíron

Deutsch fejben számol, Orbán papíron

Fotó: E. Várkonyi Péter / MTI

Soros György 1986-ban ismerte a meg a fiatal ellenzékieket, akiket azonnal támogatni kezdett, így a Fidesz-alapítók zömét adó Rajk és Bibó szakkollégiumok az elsők között kaptak támogatást. A Rajk mintegy hatmillió forint támogatást kapott, ez mai értéken meghaladja a 120 millió forintot, míg a Bibó valamivel kevesebbet, 5,8 milliót, ami ma nagyjából 111 milliót ér. A Bibó például ebből a pénzből alapította a Századvég című folyóiratot. Az alapítvány pártoknak már nem adott támogatásokat, ám éppen a két szakkollégiumból kinövő Fidesz volt az utolsó jelentős ellenzéki szervezet, mely bejelentette párttá alakulását – a Fiatal Demokraták Szövetsége annyi Soros-pénzt kapott, mint egyetlen másik akkori „alternatív” szervezet (pártkezdemény) sem: közel négymillió forint értékű eszközadományt, és 4,2 millió forint készpénzt, ez mai értéken számolva majdnem 125 millió forintot jelent. Ekkora forrást sehonnan máshonnan nem tudott volna szerezni a Fidesz a rendszerváltás előtt; ebből futotta az alapvető infrastruktúra megteremtésére. Az akkor nehezen beszerezhető és drága számítógépeknek, nyomtatóknak, telefonoknak, faxoknak és fénymásolóknak is hála lendületet kapott az országos hálózat kiépítése is. Jól felszerelt Fidesz-irodák nyíltak Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsett, Pápán, Szombathelyen, de a pénzből jutott a váci, és tatabányai szervezetnek is, kapott belőle az előadásokat szervező Fidesz Akadémia, és több kötetet is kiadott a Fidesz alapítványa. Soros Fidesz iránti rokonszenvét nem tagadta, 1991-ben a Figyelőnek azt mondta: „nem is rejtem véka alá, hogy én eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. Tény, hogy a Soros Alapítványnak is szerepe van e tehetséges, fiatal politikusgárda kinevelődésében. Én őket tartom a jövő ígéretének.”

Orbán Viktor az egyetem elvégzése után, 1988 áprilisától a Soros Alapítvány 680 ezer forintos (ma ez több mint 12 millió forint) támogatásából alapított Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa lett, és később is az alapítványra támaszkodott. Az 1989 augusztus 26-án megjelent HVG a magyar politikai élet „enfant terrible”-jének" nevezi Orbánt, aki a „Miből él?” kérdésre a következőt válaszolta: „A Soros Alapítványtól havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapok, ehhez jön még a Századvég Kft-től havonta 5-10 ezer forint szerkesztői honorárium.” Húszezer forint akkoriban nagy pénznek számított, mai értéken számolva ez meghaladja a 310 ezer forintot, ami minden bizonnyal óriási segítséget jelentett a pár hónapos Ráhelt nevelő, Szolnokon élő Lévai Anikónak és Orbán Viktornak.

1989 szeptemberében Orbán Viktor Soros-ösztöndíjasként Oxfordba utazott, ahol a Pembroke College-ben kutatási témája „a civil társadalom eszméje az európai politikai filozófiában” volt.

Hogy miként konspirált a Soros Alapítvány, hogy támogatni tudja Schmidt Mária kutatását, és hogy mekkora támogatást kapott Lázár János előremutató romaprogramja - mindez kiderül az eheti Magyar Narancsból.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. ápr. 13., 14:49
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  dot
  2017. április 15., szombat 09:49
  magyaridok.hu/belfold/magyarorszagon-kampany-foprobaja-zajlik-1584190/
 2. 11
  pasas
  2017. április 15., szombat 06:11
  Gondolom Soros György nem ezt akarta kihozni a fideszből, ahogyan az ország többsége sem.
 3. 10
  Kovacs
  2017. április 14., péntek 17:29
  " sőt a korábbi ablak helyére bécsikaput vágtak." A maradék pedig bámul, mint borjú az új kapura. A bécsi új kapura.
 4. 9
  rworse
  2017. április 14., péntek 11:37
  Világos, 8

  A magyar nép már többször kidobta a Fideszt az ajtón. Sajnos mindig visszajöttek az ablakon - illetve egy idő után már a nép adott része emelte be őket az ablakon, sőt a korábbi ablak helyére bécsikaput vágtak.
 5. 8
  Világos
  2017. április 14., péntek 10:10
  Kérem Tisztelettel.
  Soros segitette őket először hatalomra, szembefordulak vele. /Fogadd be a koldust
  kiver a házadból/
  Másodszor és harmadszor a Magyar nép segitette őket hatalora. Jellemük nem
  változott szembefordultak és meglopták a népet.
  Aki ebből sem tanult az vessen magára.
 6. 7
  szegedi789
  2017. április 13., csütörtök 22:59
  Erről a komolytalannak egyáltalán nem nevezhető financiális segítségről csak eszébe jut az embernek, hogy akkor az a mese, miszerint simicskának azért kellett pénzügyi-cégügyi bűvészkedésbe fognia, illetve székház eladási história meg mifenék, mert meg kellett a párt anyagi alapjait teremteni...
 7. 6
  szegedi789
  2017. április 13., csütörtök 22:51
  5, rworse

  Tulajdonképpen olcsóbban megúsznák, ha ellopnának minden széket, padot, asztalt...
 8. 5
  rworse
  2017. április 13., csütörtök 22:20
  No meg az államapparátus azon emberei, akik jelenleg is az állam finanszírozásában tanulnak a CEU-n, nyilván azért vannak ott, azért fizeti őket az állam, hogy a sorosbérenceknek annyival kevesebb hely maradjon.
 9. 4
  szegedi789
  2017. április 13., csütörtök 21:05
  Hát, igen... Azóta eltelt egy kis idő, és fiatal demokratákhoz csatlakoztak azok, akiknek az eredeti sorosozás szólt, illetve azok, akik ezt a sorosozást óramű pontossággal szállították is... Utóbbiaknál nemcsak a zakkant magyarfórumos nyugdíjas hobbiimrédystákra gondolok...
 10. 3
  rworse
  2017. április 13., csütörtök 21:03
  Az akkori fideszesek az akkori megtévesztett állapotukban engedelmeskedtek Soros sorosbérenc támogatási agressziójának. Azóta (bő 25 év késéssel) felnyílt a szemük Soros valódi sorosbérenc céljaira - legalábbis azoknak, akik azóta is Fidesz-tagok maradtak, vagy lettek. Akik közben kiléptek a Fideszből, valamiért továbbra is a sorosbérenc Soros általi megtévesztettség állapotában leledzenek. Milyen furcsa.
  Közben a nép is megtudhatta, hogy Soros egy sorosbérenc.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra