EP-jelentés: A KESMA a bizonyítéka annak, hogy a független médiát felszámolják

  • narancs.hu
  • 2023. március 16.

Belpol

És az Orbán-kormány szolgálatára kényszerítik. Komoly aggályokat fogalmazott meg az EP delegációja. 

Komoly aggályokat fogalmaz meg a média, az oktatás és a kultúra helyzetéről az Európai Parlament (EP) küldöttségének magyarországi látogatásáról készült jelentés – értesült a Népszava. A lap értesülései szerint Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke egyes kérdéseket provokatívnak minősített, és távozóban megkérte a delegációt, hogy ne jöjjön többet Magyarországra. 

„Beszélgetőpartnereink nagy többsége egy feszült, rendkívül érzékeny és átpolitizált munkakörnyezetről tett említést, amelyet a nyugtalanság légköre jellemez, és amely a kormányzati politikák potenciális kritikusainak öncenzúrájához vezet”

– olvasható a megállapítás a Népszava birtokába jutott jelentésből, melyet az EP kulturális és oktatási bizottságának héttagú delegációja készített magyarországi látogatásáról. 

A kereszténydemokrata, szocialista, liberális és euroszkeptikus frakciókhoz tartozó képviselők 2022. november 2-4. között találkoztak kormányzati és ellenzéki politikusokkal, állami hatóságok vezetőivel, újságírókkal, oktatási, kulturális intézmények, civil szervezetek képviselőivel.

Megítélésük szerint a kormánypártot, állami szervezeteket és intézményeket képviselő tárgyalópartnerek azt próbálták bemutatni, hogy Magyarországot a normalitás, társadalmi és gazdasági jólét, politikai feszültségek hiánya, valamint a társadalomnak a Fidesz ideológiai irányvonalához való erős ragaszkodás jellemzi. A jelentésben a delegáció ezzel szemben komoly aggályokat fogalmaz meg a médiaszabadság és pluralizmus, az akadémiai szabadság, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban.

Kifogásolták a média szabályozását, kétségbe vonják a médiahatóság függetlenségét, valamint szóvá teszik a Közép Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) megalakulását, amely bizonyítéke annak, hogy a független médiát felszámolják és rákényszerítik a kormány szolgálatára. Továbbá bírálják, hogy a közszolgálati média minimális teret enged a kormányétól eltérő hangoknak, és hogy az állam és az állami vállalatok hirdetéseinek nagy részét a kormánypárti sajtó kapja.

Koltay András NMHH elnök a delegációval folytatott eszmecserén kifejtette, hogy a médiapluralizmusnak nincs meghatározása. Véleménye szerint a média nem tekinthető függetlennek, mert mindig is politikai irányvonalat követett. Bár a látogatásról készített összefoglalóban nem szerepel, a Népszava információi szerint

Koltay András bizonyos kérdéseket provokatívnak minősített, és távozóban megkérte a delegációt, hogy ne jöjjön többet Magyarországra.

A küldöttség tagjai szilárdan meg vannak győződve arról, hogy a magyar kormány szándékosan osztja fel a médiumokat kormánypárti és ellenzéki médiára, és ezt a felosztást az ország történelmi fejlődésével indokolja, számolt be a Népszava. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk