Erzsébetváros évente egyszer kifizeti a rászorulók négy havi tb-tartozását

  • narancs.hu
  • 2020.01.24 11:35

Belpol

Hogy jogosultak maradhassanak az ingyenes orvosi ellátásra.

Erzsébetváros önkormányzata úgy döntött, hogy azoknak, akiknek anyagi helyzete - az érvényben lévő szociális rendelet szerint - ezt szükségessé teszi, évente egyszer átvállalja legfeljebb négy havi tartozásuk kifizetését. Ezzel segíti azokat a rászorultakat, akiknek a TAJ számát érvénytelenítették, hogy rendezhessék tartozásukat és ezzel újra jogosultak legyenek az ingyenes orvosi ellátásra, írja Niedermüller Péter, Erzsébetváros ellenzéki polgármestere.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, december közepén fogadta el a parlament a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Ennek értelmében háromhavi tartozás után érvényteleníthetik az illető tajszámát és csak úgy juthat közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez, ha készpénzben fizet érte. Ez eddig is így volt, de eddig a piros lámpa azt jelentette, hogy az orvos ellátja a tartozással rendelkező beteget is, az adóhivatal pedig később hajtja be az összeget. Most azonban jön a barna lámpa, amivel már nem jár figyelmeztetés, egyből fizetni kell, különben nincs ellátás.

Ez jellemzően olyanokra vonatkozik, akik elvesztették a munkájukat, tönkrement a vállalkozásuk, végeztek az egyetemen, de még nem helyezkedtek el vagy háztartásbeliek.

"Biztos van olyan is, aki bár megtehetné, de nem fizet, miattuk azonban nem lehet adott esetben az orvosi segítség hiánya miatt halálra ítélni azokat, akik önerőből nem tudnak változtatni szorult helyzetükön" - tette hozzá Niedermüller Péter.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.