Jön a barna lámpa az egészségügyben: szigorodnak a társadalombiztosítás szabályai

  • narancs.hu
  • 2019.12.11 13:50

Belpol

Három hónap elmaradás után nincs figyelmeztetés, egyből fizetni kell.

A parlament szerdán 112 igen, 20 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett hagyta jóvá a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Ez a rendelkezés több százezer embert hozhat nehéz helyzetbe, írja a Népszava.

A lap megjegyzi, ezzel a törvénnyel a kormány azoktól a "potyautasoktól" mentesítené az egészségügyi rendszert, azoktól, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, vagyis akik nem fizetnek semmit a rendszer igénybevételéért, és akik helyett az állam sem fizet. Ide tartoznak, akik

  • elvesztették a munkájukat,
  • tönkrement a vállalkozásuk,
  • végeztek az egyetemen, de még nem helyezkedtek el,
  • háztartásbeliek.

Jelenleg őket is ellátja az orvos, az adóhivatal pedig később behajtja rajtuk az összeget. Most azonban háromhavi tartozás után érvényteleníthetik az illető tajszámát és csak úgy juthat közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez, ha készpénzben fizet érte. Az eddigi piros lámpa helyett pedig barna lámpát kapnak.

Ez annyiban más, hogy a piros lámpa csupán figyelmeztetés volt, a barna viszont eggyel szigorúbb, ott már nincs figyelmeztetés, rögtön fizetni kell. Ráadásul a gyógyszert is csak a támogatás nélküli teljes áron vásárolhatnak.

Nem vonatkozik viszont a mentésre és a sürgősségi ellátásra, hiszen azok továbbra is mindenkinek állampolgári jogon járnak majd.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.