Északkelet-Magyarországon veszélyes, egészségtelen a levegő minősége

Belpol

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, van ahol már veszélyes a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.

Az NNK adatai szerint a levegő minősége Sajószentpéteren veszélyes, Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán egészségtelen, kifogásolt minősítést kapott Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Budapest, Kecskemét, Szeged és Debrecen levegője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint lényeges változás a levegőminőségben nem valószínű, továbbra is leginkább Borsodban maradhat magasabb, tartósan az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést. Kedden egy frontzóna átvonulása várható jelentősebb csapadékkal, északnyugatira forduló széllel, ezért északkeleten valószínűleg javul a levegő minősége. A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós nőkre, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Nekik lehetőség szerint kerülniük kell a szabadban végzett fizikai tevékenységet, és a szabad levegőn tartózkodást.

 Az NNK szerint ugyanakkor kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén is fontos a belső terek szellőztetése néhány perces kereszthuzat segítségével, legalább naponta kétszer. Az NNK szerint a fűtési szezonban a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, ha lehet, ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal – kérte a szervezet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk