Eszi a pénzt az Alma Centrum, de az ígért üvegpalota még sehol

  • narancs.hu
  • 2024. január 14.

Belpol

Az újfehértói kutatóállomás akkor is hatalmas botrány lesz, ha valami csoda (és rengeteg plusz pénz) folytán elkészül nyárra, véli Hadházy Ákos.

"Ez kérem egy „Alma Centrum“, az újfehértói faluszélen elterülő almás közepén. Azaz a miniszter szerint "az ország legnagyobb, almatermesztésre alapozó kutató, szaktanácsadó és posztharveszt logisztikai központja Újfehértón". 2,5 milliárd(!) forint EU-s forrást és pluszban 5 milliárd(!) hazai adófizetői pénzt adtak eddig erre a teljesen értelmezhetelen üvegpalotának tervezett almatermesztési kutató állomásra" – írja friss Facebook bejegyzésében Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Mint írja, "a megnyitóról szóló kormányzati tájékoztatón ígértek szerint már 2022 nyarán kutatni kellett volna itt az almatermesztést és tanácsokat adni a gazdáknak, de néhány hete ez a siralmas kép fogadott. Egy hűtőház – úgy tűnik – úgy-ahogy áll, de az üvegpalota sehol. Egyébiránt a legnagyobb kérdés pont az, hogy ki a fene volt az, aki szerint az újfehértói almásban, a kisváros szélétől kilométernyi távolságban pont egy ilyen üvegpalotában kell majd az almatermesztést kutatni – 7,5 milliárdért???

Nos, a pénz elfogyott, üvegpalota viszont sehol,

pedig 2023. dec. 31. volt a legutolsó dátum, ameddig az EU-s pénzekből (is) fizetett projekteknek meg kellene valósulnia."

Hadházy azt írja, felhívta Takács Ferenc projektmenedzsert, aki azt mondta, hogy "a pénzből nem loptak, csak előre nem látható körülmények miatt drágább lett a projekt és így még nem tudták befejezni. De állítólag a minisztériumban meghosszabbították júliusig a határidőt és PLUSZ PÉNZT is fognak adni. Az más kérdés, hogy a plusz pénz eleve megadták, mert a portásház mellett árválkodó táblára még 1,855 milliárd forint EU-s pénzt írtak, de a miniszter már 2,5 milliárdról beszél, amihez 5 milliárd hazai pénzt is odadobtak."

A képviselő szerint a legfontosabb kérdés továbbra is megmarad: "MI A FENÉNEK LENNE ERRE SZÜKSÉG?

Az újfehértói kutatóállomás akkor is hatalmas botrány lesz, ha valami csoda (és rengeteg plusz pénz) folytán elkészül nyárra.

A magyar kertészetben hatalmas lehetőség lenne, de biztos vagyok benne, hogy nem üvegpalotát, hanem üvegházakat kellene támogatni, meg öntöző rendszereket és geotermikus fűtőhálózatokat. Esetleg a korszerűtlen almafajták leváltását. Maga a miniszteri beszél amúgy arról, hogy a magyar almatermesztés 41 ezer hektárról 26 ezerre(!) csökkent 20 év alatt."

Az alapkőletételről itt olvashatnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?