Etikai eljárást kezdeményeznek a Pride-on vonuló jobbikos politikus ellen

  • narancs.hu
  • 2021. július 28.

Belpol

Egy párttársa szerint Bereczki Miklós a vonulással vétett a Jobbik alapszabálya ellen.

Etikai vizsgálatot kezdeményezett a Jobbik újpesti önkormányzati képviselője, Szabó Balázs a szintén jobbikos Bereczki Miklós ellen – számol be róla a hvg.hu. A vizsgálat oka, hogy Bereczki (aki egyébként a párt soroksári alapszervezetének elnöke) részt vett, sőt egy molinót maga elé tartva vonult is a hétvégi Pride-on.

Az újpesti jobbikos képviselő A Mandinernek úgy fogalmazott,  Bereczki részvétele a Budapest Pride-on magánszemélyként is összeegyeztethetetlen „nem csupán a Jobbik szellemiségével, de jelenkori világnézetével is.”

Szabó érvelése szerint a párt alapszabálya kimondja: „Fegyelmi vétségnek minősül különösen, ha a tag a) más politikai szervezetek vagy politikai ellenfelek gyűlésein, avagy egyéb helyen és módon, nyilvánosan a párt elfogadott politikájával szemben foglal állást, illetőleg ekként folytat közéleti tevékenységet; továbbá f) bármely módon olyan magatartást tanúsít, vagy olyan cselekményt követ el, amely a Jobbik hátrányos megítélésére, avagy a Jobbikba vetett bizalom megingatására alkalmas.”

Szabó a Mandinernek hozzátette: a Pride egy nemzetközi ügynökhálózat által támogatott szélsőséges rendezvény, amely Magyarország szuverenitását, alkotmányos- és legfőképpen társadalmi rendjét a kezdetek óta szándékozik aláásni, szellemisége nemzetellenes, keresztényellenes és családellenes.

Staudt Gábor, a Jobbik etikai testületének vezetője a vasárnap.hu-nak elmondta, a bizottság minden beérkező panasszal kapcsolatban lefolytatja a vizsgálatot, így Bereczki Miklós esete sem képez kivételt. Staudt hozzátette, amennyiben a fegyelmi vétség gyanúja beigazolódik, úgy Bereczkit az alapszabályban foglaltak szerint szankcionálni fogják.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.