Európai Bizottság: folytatni kell a tárgyalást, kaphat-e Magyarország uniós pénzt

  • narancs.hu
  • 2022. július 7.

Belpol

Brüsszelben egyelőre nem kommentálják Gulyás Gergely bejelentését az uniós pénzekhez való hozzáférésről és a magyar engedményekről.

Sem kommentálni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az Európai Bizottság Gulyás Gergely azon bejelentését, mely szerint a magyar kormány elfogadta a brüsszeli testület négy fontos javaslatát, annak érdekében, hogy Magyarország hozzáférjen a helyreállítási alapokhozírja az EUrológus.

Mint ismert, Magyarország tavaly áprilisban nyújtotta be a helyreállítási tervét, melyhez alap esetben a tagállamok két-három hónap alatt zöld utat kapnak, majd megkezdődik az első folyósítást. Ezzel szemben Magyarország a korrupcióellenes jogszabályi keret hiányosságai miatt elszalasztotta a lehetőségét

  • hogy felvegye a 13 százalékos előleget, amely hazánk esetében 326 milliárd forint lett volna, amit csak tavaly decemberig lehetett igényelni,
  • valamint 2022 júniusában aktualizálni kell a 2020-as és a 2020-2021-es összesített GDP-hez képest a maximálisan folyósítható összeget, ezért a korábban várt 7,2 milliárd euró helyett maximum 5,8 milliárdot kaphat Magyarország vissza nem térítendő támogatásként. Ez 1,4 milliárd eurót, azaz 560 milliárd forintot jelent így mínuszban.

Az EUrológus megjegyzi, a következő veszély az, hogy az előbbi összeg 70 százalékát is elveszítheti az ország, ha december 31-ig nem sikerül megállapodni.

Az Európai Bizottság szóvivője a lap kérdésére azt mondta, hogy a testület a jogszabályban meghatározott kritériumok alapján folytatja a magyar helyreállítási és rugalmassági terv értékelését. Azon dolgoznak, hogy ez minél hamarabb elkészüljön, azonban amíg folyamatban van az értékelés, addig az egyes intézkedésekről nem nyilatkoznak.

Az EUrológus szerint mindez arra utal, hogy még mindig vannak nyitott kérdések.

Az Európai Bizottság a heti rendes kollégiumi üléseken fogadja el a nemzeti tervekkel kapcsolatos ajánlását, ilyen ülés azonban a nyári szünetig már csak kettő lesz, a soron következő két szerdai napon. Ha ekkor nem kerül a testület elé az ügy, már csak szeptemberbentárgyalhatják.

Daniel Freund, német zöldpárti politikus, EP-képviselő kommentálta Gulyás Gergely mai, a Kormányinfón tett bejelentését.  A politikus szerint ezek alapján nem lehet a magyar terveket jóváhagyni, mert Magyarország politikai, igazságügyi berendezkedése rendszerszintűen támogatja a korrupciót.

"Ez csak kozmetikázás" – jelentette ki Freund. Szerinte hiába csökkentik a közbeszerzéseket az egyszereplős eljárások számát, ha ál-ajánlattevők fognak megjelenni és a végén mégis Orbán valamelyik oligarchája nyeri a pénzt.

De azt is mondta, hogy nem folynak korrupciós ügyekben nyomozások Orbán szövetségesei ellen, továbbra sem változott a Fidesz döntő médiafölénye és az is a rendszer egyenlőtlenségét mutatja, hogy a fideszes önkormányzatok egy főre vetítve kétszer-háromszor annyi pénzhez jutnak, mint az ellenzéki vezetésű települések.

(EUrológus)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?