A kormány mintha nem akarna tudomást venni az elszálló forintárfolyamról

  • narancs.hu
  • 2022. július 7.

Belpol

Gulyás Gergely a kormányinfón: az árfolyamot a gázár mozgatja, aminek a kiváltó oka a háború, a szankciók és a "háborús infláció".

Sem az elszálló forintárfolyam, sem a magas infláció nem érte el a kormány ingerküszöbét – legalábbis a csütörtöki kormányinfón elhangzottak alapján erre lehet következtetni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis egyfajta diadaljelentésről számolt be a magyar gazdaságot illetően úgy, hogy említést sem tett (maximum épphogy érintette) a folyamatos negatív rekordokat döntögető forintárfolyamról. "Minden pillanatnyi nehézség és idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai stabilak és erősek" – fogalmazott Gulyás az 50-es évek stílusában. A miniszter azt mondta, az ipari termelés mértéke 9,4 százalékkal nagyobb a tavalyinál, a foglalkoztatottság majdnem teljes, tehát a munkaerőpiaci helyzet is ragyogó. Hozzátette, a kormány az idei és a jövő évi hiánycélt is úgy szeretné tartani, ahogy az a költségvetési törvényben szerepel.

"Az árfolyamot a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest, illetve (gyengül) a forint" – mondta a miniszter egy szót sem ejtve arról, mégis mit próbál tenni a kormány azért, hogy ne szálljon el a forint árfolyama, és ne romoljon emiatt az emberek pénzének értéke. Ehelyett Gulyás elismételte azt a kormányzati mantrát, miszerint az egésznek a kiváltó oka a háború, a szankciók és – az Orbán Viktor által nemrég bevezett új fogalom – a "háborús infláció".

Az Európai Unió a szankciók hatásaitól szenved, Németországban például a külkereskedelmi mérleg negatív – folytatta Gulyás. Szavai szerint az egész európai gazdaságot elérte az infláció; Magyarország az infláció tekintetében jobban, az áfolyamot illetően rosszabbul áll, mint a térség országai – engedett meg egy egész picike önkritikát Gulyás Gergely.

Témát váltva elmondta: a helyreállítási alappal kapcsolatban elfogadták az Európai Bizottság négy ajánlását. Ezek az alábbiak:

  • 15 százalék alá mérséklik az ún. egyajánlattevős közbeszerzések arányát,
  • a korrupciós büntetőügyeknél helye lesz bírósági jogorvoslatnak,
  • a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt biztosítanak a társadalmi konzultációra, illetve igyekeznek visszaszorítani a speciális, gyors jogalkotást,
  • valamint az uniós források egy részét az energiafüggetlenség biztosítására fordítják.

Elhangzott, hogy a hitelként megkapható EU-s forrásokat az utóbbira fordítanák. A Mátrai Erőmű esetében a nem működő három részleget minél gyorsabban beüzemelnék, három gázturbinás erőművet építenének, Paks1 esetében kérik az üzemidő meghosszabbítását, illetve bővítenék a naperőmű-kapacitást. Gulyás egyébként nem mulasztotta el megjegyezni, hogy ugyan minél gyorsabban szeretnének megállapodni a bizottsággal a helyreállítási alapról, de egyes baloldali képviselők ezt akadályozzák, ami "soha nem látott felelőtlenség", mert ezek a pénzek kellenek a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérének emeléséhez.

A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta még, a déli határon rohamosan "negatív irányban" változik a helyzet; idén már 110 ezer embert kellett feltartóztatni, valamint 92 százalékkal nőtt az embercsempészet miatt elfogottak száma. A Belügyminisztérium határvadászokat vesz fel, hogy ők lássák el a határvédelmet, mintegy 4000 határvadász lesz, "ha beáll a rendszer". És mivel a déli határon a migránsok több esetben fegyverrel akarnak betörni, a rendőrségnél speicális alakulat jön létre ennek visszaszorítására.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elmondta, 

  • mint azt lapunk megírta, Varga Judit az Országos Bírói Tanács ülésén többek között arról beszélt, hogy nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben. Erre reagálva Gulyás szerint az igazságügyi miniszter arra gondolt, hogy a kormány saját magán spórol. "A megszorítás a baloldal eszköztára, a miénkben ez nem szerepel" – nyomatékosított Gulyás.
  • A háború miatt megemelkedett energiaárak következtében a minszter elmondása szerint sok önkormányzati vízszolgáltató csőd közelbe került, ezért épp az önkormányzatok keresték meg a kormányt, hogy szeretnék átadni ezeket a cégeket. Bár a kormány állítólag semmilyen törvényjavaslatot nem tervez benyújtani. Úgy vélik, hatékonyabban lehetne működtetni ezeket a cégeket, de hogy milyen formában, azt még Gulyás Gergely sem tudta megmondani.
  • A kormány azzal számol, hogy őszre sikerülhet megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós helyreállítási pénzekről. 
  • Gulyás szerint a járványügyi adatok nem adnak okot aggodalomra, semmi szükség nincs korlátozások bevezetésére, mert szerinte csak minimális a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése.
  • Szentkirályi Alexandra megerősítette, lesz idén tűzijáték augusztus 20-án. "Európa legnagyobb tűzijátéka" 32 percig fog tartani, melynek költségeiről egyelőre nem nyilatkozott.
  • Semmilyen adat vagy információ nincs arra vonatkozóan, hogy Magyarországot közvetlen katonai fenyegetés érné, vagyis nincs reális veszély – nyugtatott meg mindenkit Gulyás Gergely. 
  • Arra a kérdésre, lesz-e béremelés a közszférában, a miniszter azt mondta, azt próbáljuk megvédeni, amit elértünk. Ha jobb idők jönnek, akkor ugyanazt a fizetésemelési ütemet tervezik tartani, amit az elmúlt 10 évben.
  • Gulyás szerint az érintett vállalatok nagy többsége nem próbálja a fogyasztókra hárítani az extraprofitadót. Ha ilyen gyanú merül fel, akkor a fogyasztóvédelmi hatóság lépni fog – ígérte. Lapunk is beszámolt arról, hogy az Erste Bank bejelentette, az ügyfelekre hárítja az extraprofitadót, megemelik a számlák egyes tranzakciós díjait.
  • Miért a forint gyengült a legjobban a régióban? Gulyás válaszában megismételte, amit már elmondott, azt hangsúlyozta, hogy külön kell venni az árfolyamot és az inflációt, az utóbbiban a visegrádi országok közül a legjobban állunk. Az árfolyamot ezzel szemben két tényező befolyásolja, ezek egyike az államadósság, Gulyás szerint ebből Magyarország örökölte a legnagyobbat a "liberális és szocialista kormányok rombolása után", míg a másik az energiakitettség, amely tekintetében Magyarország áll a legrosszabbul a régióban.
  • 90 milliárdra emelkedik a titkosszolgálatok költségvetése, 30 milliárd többlettámogatást kapnak, mindezt Gulyás azzal magyarázza, hogy a háborús helyzet és a migráció miatt kell a megerősítés.
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf már kormánytagként 1,6 milliárd forint osztalékot vett ki a fővárosi kaszinókat tulajdonló cégből, mint társtulajdonos – közölte a 24.hu. Gulyás Gergely állítása szerint a honvédelmi miniszter minden gazdasági érdekeltségét megszüntette, hogy a vagyonbevallásának benyújtásakor ez a helyzet hogyan állt, azt nem tudta megmondani.
  • Nem tagadta a miniszter, hogy a kereskedők lényegében az árstopot átvezetik más termékek árába, ám szerinte a legszegényebbeken, akik a hatósági áras termékeket vásárolják, igenis segít a kormány intézkedése. "Tisztában vagyok az árakkal, szoktam járni vásárolni."
  • Budapesten még mindig autósüldözés folyik, na, nem úgy, ahogy az a filmekből ismerős. Gulyás szerint ennek egyik újabb bizonyítéka a parkolási rendszer átalakítása.
  • Milyen nagyberuházásokat állít le a kormány? – kérdezte az Azonnali. Gulyás Gergely szerint törölni semmit nem fognak, átütemezésről van szó, de ezzel Lázár János miniszter foglalkozik. De azt mondta, az M1-es háromsávosításának leállítása nem lesz az átütemezés között, hiszen arra uniós pénzek is érkeznek.
  • A hvg.hu kérdésére Gulyás elmondta, kiemelt cél lesz az energetikai függetlenség, de ez nem azt jelenti, hogy a Paks2-t ne a Roszatom építené meg. A miniszter szerint mivel mi fogjuk termeljük az áramot, ez nem növeli az ország energiafüggőségét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk