Ezekre a településekre lehet költözni annak, aki falusi csok-os szeretne lenni

  • narancs.hu
  • 2019. április 12.

Belpol

Kiadta a kormány a támogatott települések listáját, ahol "a tisztességes magyar családokat" szeretné támogatni.

A kormány a Miniszterelnökség honlapján tette közzé a falusi csokban támogatható falvak listáját. A dokumentumban tételesen 2486 magyarországi település szerepel.

Azt írják, hogy a családi otthonteremtést szolgáló állami pénzkeret emellett tanyákra is felvehető, és így az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére, tanyák esetében is.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a program 2019. július 1-jével indul, és egyelőre három évig, 2022. június 31-ig lesz elérhető. Ugyanakkor a kormány monitorozni fogja, milyen hatása van a falusi csok támogatási rendszerének a kistelepüléseken. Ha 2022-ben továbbra is van igény a programra, a kormány  dönthet a folytatás mellett, illetve az érintett települések listáját is felülvizsgálhatják, akár bővíthetik is .

Próbálják elkerülni, hogy az intézkedés rendkívüli módon felhajtsa a falusi ingatlanok árait, ezért a kormány azt a döntést hozta, hogy a támogatási összegek maximum fele költhető vásárlásra, a fennmaradó rész pedig  korszerűsítésre, felújításra fordítható - magyarázta a kormánybiztos.

Ahogy írják, a visszaéléseket megelőzendő, a kormány "bizonyos kritériumokat" is beépített a rendszerbe, így a támogatás igényléséhez erkölcsi bizonyítvánnyal igazolt büntetlen előélet és két év társadalombiztosítási jogviszony szükséges.

Ezen túl - folytatta  - a programban saját vállalkozás vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő lakóingatlan megvásárlására nem lesz lehetőség, a támogatás felhasználását pedig részben a települési jegyző, részben a járási hivatalok hatáskörének szélesítésével szigorúan ellenőrzik majd. A támogatást a kormány "a tisztességes magyar családoknak" kínálja, nem pedig azoknak, akik tisztességtelen módon visszaélnének a lehetőséggel - tette hozzá Gyopáros.

Figyelmébe ajánljuk