Ezrek a Kossuth téren – A tömeg nem tágít

  • narancs.hu
  • 2014. november 17.

Belpol

Budapesten több ezren vonultak a Kossuth térre Orbán Viktor és a kormány leváltását követelve – pártsemlegesen. A rendőrség sem tétlenkedett.

Indulat és düh, humor és józan számítás. A ma esti, Kossuth téri tüntetésen sokféle szónok mondott sokféle beszédet, de egyvalamiben mindannyian egyetértettek: Orbánnak mennie kell. A tüntetők „Nem a Várba fogsz költözni, hanem a börtönbe!”, „Már az elemcsere sem segít, Viktor!” feliratú és ehhez hasonló tartalmú transzparensekkel felszerelkezve vonultak a Parlament elé, ahol – ahogy mondták – nemzeti konzultáció vette kezdetét. A felszólalók közt volt, aki szó szerint a picsába küldte el a miniszterelnököt, a tömeg beérte az „Orbán, takarodj!” skandálásával.

false

 

Fotó: MTI

Az eseményen többek között beszédet mondott Nagy Emília középiskolai tanár, aki konkrétabb javaslatokkal is előállt, mint a távozás. A pedagógus szerint arról kellene nemzeti konzultációt tartani, hogy a kormány miként teszi tönkre az oktatást a mostani költségvetéssel, az ugyanis a gyermekétkeztetéstől kezdve az egyetemi tankönyvek támogatásáig mindenhonnan csak elveszi a pénzt, aminek az lesz a vége, hogy már a gimnáziumba is csak a kiváltságosak gyerekei járhatnak. „Akarja, hogy gyermeke 14 évesen elhagyja az oktatási rendszert?” – tette fel a költői kérdést beszéde végén Nagy.

Felszólalt Horváth András is, aki egy politikától független, korrupcióellenes szervezet megalapítását sürgette, akár EU-s felügyelet alatt. A meghurcolt adóellenőr a ’89-es Orbán Viktort emlegette, arra volt kíváncsi, „maradt-e még abból valami?”. Horváth szerint a zéró tolerancia nem a korrupcióra, hanem annak elkendőzésére vonatkozik.

Karancsi Tibor is szót kapott. Az egykori rendőrtiszt, aki az olajszőkítési ügyek kirobbantójaként vált ismertté, azt követelte, hogy oldják fel az ügy 85 évre titkosított anyagait. Végül egy fiatalember, Nemes Balázs szólt a tömeghez, aki elmondta: „a mi generációnknak 25 év után most érkezett el a rendszerváltás. Elég volt! Nem akarunk emigrálni, addig fogunk küzdeni, amíg jó nem lesz itt élni!”

false

Fotó: MTI

A beszédek után a tömeg nem mozdult, mi több, megindult a Parlament lépcsője felé, ahol rohamrendőrök állták útjukat. Este nyolc után a rendőrség felszólította a tüntetőket a tér elhagyására, hasztalan. Helyszíni tudósítónk szerint kilenckor már könnygáz bevetését helyezték kilátásba, tíz perccel később pedig megkezdődött a tömegoszlatás.

Figyelmébe ajánljuk