Fél éve történt az 1990 utáni legsúlyosabb támadás a magyar sajtószabadság ellen

  • narancs.hu
  • 2017. április 8.

Belpol

Napra pontosan hat hónapja nyírták ki a Népszabadságot.

2016. október 8-a a magyar sajtószabadság gyásznapja: ezen a szombaton még megjelent a Népszabadság, de kora délelőtt már az a közlemény fogadta az olvasókat a nol.hu-n, hogy a lap kiadását felfüggesztették. Azóta persze tudjuk: szó sem volt semmiféle gazdasági okról, racionális döntésről. A Népszabadságot szimplán kinyírták, politikai okokból. Murányi András, a lap főszerkesztője egy ideig még próbálkozott, hogy esetleg valamilyen formában folytatni lehessen, de nem járt sikerrel.

Hogy mi vezetett idáig, arról részletesen hajdani cikkünkben olvashatnak:

Semmi sem drága

Október elején brutális módszerekkel szüntették be a Népszabadság kiadását. Az osztrák tulajdonos gazdasági okokra hivatkozott, ám a körülmények egyértelműen politikai döntésre utaltak. Magyarország egyik legnagyobb kiadója hamarosan a kormányfőhöz egészen közel kerülhet, ám a Népszabadság bedőlésének felelőseit nem csupán Orbán Viktor közelében kell keresni.

Leadkép: Népszabi Szerkesztőség/Facebook

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.