Felavatták a Horthy-szobrot Dúró Dóra parlamenti irodájában

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Belpol

Az Országgyűlés alelnöke (Dúró Dóra) az avatáson "fehérellenes rasszistának" nevezte Nelson Mandelát. 

Szobrot állított a Mi Hazánk Horthy Miklósnak kedden Dúró Dóra parlamenti irodájában. A párt egy határozati javaslatot is beterjesztett annak érdekében, hogy az Észak-Erdély visszacsatolásáról szóló második bécsi döntés évfordulója legyen a hazatérés napja.

A szoboravatáson Dúró Dóra, a parlament alelnöke az elmúlt harminc év egyik legnagyobb emlékezetpolitikai mulasztásának nevezte, hogy Horthy Miklós államférfiúi munkásságát nem kezeli méltó módon a magyar állam.

Sajnálatosnak nevezte, hogy "a baloldal a III/II-es Horn Gyuláról és a fehérellenes rasszista Nelson Mandeláról nevezett el közterületeket", a Fidesz pedig arra a Lóth Balázsra bízza a valaha volt legnagyobb költségvetésű magyar filmet (a Petőfi életéről szólót), aki azzal büszkélkedett, hogy "történelmet írt LMBTQ-ügyben."

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és parlamenti frakcióvezetője kijelentette: a magyarságnak meg kell erősödnie lelkileg, ha szeretne hasonló időszakot elérni, mint Horthy Miklós ideje alatt, amikor "világháború, a gyalázatos tanácsköztársaság és országcsonkítás után volt Magyarország", mégis fejlődő pályára állt.

Azt mondta: ehhez rendbe kell tenni a múltat. Szerinte a bécsi döntésekkel a nagyvilág valamennyire igyekezett orvosolni a trianoni békediktátum miatt kialakult sebeket, szégyennek nevezte, hogy az elmúlt tizenkét évben "a magát nemzetinek valló Orbán-kormány" egyetlen nemzetközi fórumon sem hozta fel, hogy a legitim döntésekkel visszakerült területeket később mégis elcsatolták.

Novák Előd, a párt frakcióvezető-helyettese az eseményt megelőző sajtótájékoztatón közölte: céljuk, hogy az Országház Kupolatermében a nemzet nagyjainak szobra mellett Horthy is helyet kapjon. Egy márványlapot szeretnének felállítani - közölte -, ám kezdeményezésükre Kövér László házelnök nem válaszolt, a szoboravatásról szóló keddi sajtótájékoztatójukat pedig a házelnök "kitiltotta" a Kék Társalgóból, vagyis a Szent Korona melletti helyiségből.

Szerinte a DK vezetésével azok háborognak a szobor ellen, akik ha tehetnék, mindig szivárványszínű zászlót tűznének a Parlamentre.

Az eseményen még Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság tiszteletbeli elnöke mondott beszédet, valamint Kovács Attila református lelkipásztor áldotta meg az 57 centiméteres bronz  mellszobrot. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk