Palkovics minisztériuma tavaly 10 ezer órányi tanácsadást fizetett ki a Századvégnek

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Belpol

Az alapítvány havi 16 közvélemény-kutatást is végzett.

„A meteorológusokat kirúgó Palkovics László minisztériuma óránként bruttó 50 ezer forintot fizet a Századvég tanácsaiért” – olvasható Hadházy Ákos Korrupcióinfó nevű oldalán. A képviselő az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tanácsadói szerződéseit vizsgálta.

Az ITM és a Századvég összesen több, mint 9 milliárd forintos, hároméves keresztszerződését többször is módosították, amelynek részletei a közbeszerzési hatóság honlapján is megtalálhatók. Hadházy a közbeszerzést látva kért betekintést a keresztszerződésbe és a 2021-es megvalósult megrendelések adataiba. A keresztszerződés 6. mellékletéből, valamint a képviselő által közzétett 2021-es szerződés 2. mellékletéből kiderül:

  •  a 40 000 Ft+ÁFA óradíjjal dolgozó tanácsadók évi 17 000 órányi tanácsot adtak, amelyből a kiegészítő szerződés szerint 2021-ben 10 000 órát vett igénybe Palkovics minisztériuma, összesen félmilliárdért.
  • Ajánlatot adtak évi 16 stratégiai tanulmány megírására, egyenként nettó 51 millió forintért, ebből 2021-ben hetet meg is rendeltek, bruttó 450 millió forintért.
  • Havi 16 közvélemény-kutatást is végeztek: egy 20 perces interjúkon alapuló, 1000 fős kutatást például bruttó 5,6 millióért. Ez a Hadházy által megkérdezett iparági szakértők szerint 50-100 százalékos túlárazás.
  • A szerződésekben semmi konkrét utalás nincs arra, hogy pontosan milyen témában kér tanácsot az ITM.

Hadházy Ákos szerint nem is annyira az ár a megdöbbentő, sokkal inkább a mennyiség: „évi 192 közvélemény-kutatást végeztet a minisztérium. Ennek nem is a gazdasági vonzata legijesztőbb, hanem az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzén folyamatosan teszteli a választókat.” A képviselő szerint mindez egyrészt a propagandagépezetnek ad muníciót, másrészt pedig az is jól látszik, hogy a kormány nem azokat a döntéseket hozza meg, amelyek szükségesek lennének, hanem amiket a közvélemény-kutatások alapján népszerűnek lát.

Hadházy az oldalán hozzátette: „az is valószínű, hogy – amennyiben van valódi teljesítés – nem csak ez a tárca veszi igénybe a Századvég szolgálatait.” Mivel pedig szerinte a közérdekű adatigénylésre azt válaszolnák, hogy ezek döntést előkészítő anyagok és nem nyilvánosak, sajnos szinte biztos, hogy a közeljövőben nem fogjuk megtudni, milyen tanulmányok, tanácsok és közvélemény-kutatások születtek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?