Felavatták Göncz Árpád szobrát

publikálva
2018. okt. 05., 14:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni.”

Felavatták Göncz Árpád író, műfordító, néhai köztársasági elnök szobrát a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban – írja az MTI. Az eseményen Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere arról beszélt, Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület, a szoborral pedig az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt is tisztelegnek. Hozzátette: az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságban is a köz embere maradt, közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel.
Azt mondta, Göncz Árpád államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni, a kivételek közé emelkedett, nem tudta megrontani a hatalom, nem volt benne kivagyiság, nem kísértette meg a személyi kultusz, mindvégig szerény, tisztességes ember tudott maradni, a jót és rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe volt.

Göncz Árpád rendíthetetlenül hitt abban, hogy kialakulhat még értelmes politikai kultúra Magyarországon – jegyezte meg Tóth József, hozzátéve, hogy ez mintha „tovatűnő álom” lenne.

Tóth úgy véli, ma az eredményes politika a gyűlöletre épül, az uszítás a rendszer politikájának lényegévé vált, és „a pillanatnyi előnyökért a középkori provincializmus, a rövidlátás jellemző”. A rendszer „durván, cinikusan és gátlástalanul politizál”, az európai uniós pénzek elherdálása „történelmi felelőtlenség” és megbocsáthatatlan bűn.

A polgármester szerint Göncz Árpád mindezeket szóvá tenné, és figyelmeztetne arra, hogy nyitott, szolidáris, a világot megérteni és alkalmazkodni tudó, társadalmi kohézióra támaszkodó társadalomra van szükség.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az egykori köztársasági elnök egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt.

false

 

Fotó: MTI – Soós Lajos

A Nézőpont című egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászművész alkotása.

publikálva
2018. okt. 05., 14:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  Mist
  2018. október 06., szombat 19:22
  Egy igaz ember.
  Kár, hogy a "művész" védekező testbeszéd (maga előtt keresztbe tett kezek) helyzetben ábrázolta.
  Lehet, hogy ez is meg lett rendelve?
 2. 11
  rworse
  2018. október 06., szombat 08:19
  Sajnos húsleves-Gyurica úr annakidején végül nem fedte fel, hogy kit vél ismerni a Pendragon nick mögé rejtőzve. (Az milyen szép volt, amikor ők ketten háborúztak: az arisztokratikus elmeidomár vs. a nímandtaplópanelparaszt.)
 3. 10
  rworse
  2018. október 06., szombat 08:05
  Pendragon egy takonypatkány. Hogy rövid és velős "hozzászólásában" hányszor vetődött (szándékos gonoszsággal) árnyékra, azt nehéz lenne összeszámolni, de alanti alantas mondatainak majdnem minden szava önmagában undorítóan szándékos undorító árnyékra vetődés, hát még a kontextusai. Mostantól e bizonyítottan végletes rohadékot nem veszem emberszámba. Egyúttal, a szó- és témahasználata alapján egyértelmű, hogy vagy a Prosti Srácok trollnak ideépített alkalmazottja (esetleg maga Prosty László személyesen), vagy legalábbis nagy rajongója a veretes takonypatkány orgánumnak. Akár önkéntes, akár fizetett, mostantól csak mint a Prosti Srácok ideépített alkalmazottját tartom számon és nevezem meg.
 4. 9
  Kovacs
  2018. október 05., péntek 20:24
  8: Jó, hogy ezt ideírtad. (ahol én szocializálódtam, ott Gönczöt és Havelt a keleti "rendszerváltás" abszolút pozitív figuráiként tartják számon. Jóllehet tudom, hogy mindenkinek vannak homályos ügyei, így nekik is. De amit Pendragon állít, az a "homályon" túllép, de nem is akárhogy!)
 5. 8
  szegedi789
  2018. október 05., péntek 20:06
  Pendragon forrása egyértelmű, '56-ra azonnal ugró széljobb. Magyar Fórum, fütyögő bőrfejűek, egymás nyakának ugró "szabadságharcosok" és szervezeteik, újnyilas szubkultúra, emdéef hülyéi... Pendragon tehát csöppet sem eredeti, egyszerűen csak lusta, és kétes, rossz minőségű, sőt aljas kútfőkből táplálkozik.Egy jól ismert gyűlölet-toposz. Ennyire futja csak.

  (Azért szegény GÁ-ból végül csak egy emeszpés "védőszent" lesz, mert láthatóan (szó szerint) a kultuszépítés a kevés aktív óbalos cselekedetekhez tartozik. Persze itt nem tudnak nagyot hibázni...)
 6. 7
  Kovacs
  2018. október 05., péntek 18:47
  1: Utána néztem, miket fordított ez a Göncz. Faulkner, Updike, Hamingway, Maugham..."Ócska lektűrök"...hehe. Valamit te nagyon összekeversz itt Pendragon.
 7. 6
  Cyrano
  2018. október 05., péntek 17:10
  1-eske megint nem vette be a gyógyszereit.
 8. 5
  tiszapolgári
  2018. október 05., péntek 16:50
  Örülök, hogy szobrot kapott, habár szobor nélkül sem volt kisebb a szememben.
  Remélem, hogy Boross Péter, Orbán és a hasonszőrűek messzire el fogják kerülni.
 9. 4
  yoyo
  2018. október 05., péntek 16:46
  Pendragon, a "mindig is" pontosítására szeretnék kérni valamilyen forrásmegjelölést a "Takony" (Patkány?) elnevezés legkorábbi felbukkanására. Már a 60-as években így emlegették "a szabadságharcosok", vagy csak később, a 70-es, 80-as években hallottál tőlük ilyet?
  Ha csak '90 után, akkor hogy is mondjam, baszódj meg.

 10. 3
  HalápyMiksa
  2018. október 05., péntek 15:43
  Egyébként most Patkány vagy Takony? Igazán eldönthetnétek mit akartok hazudni róla.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra