„Felelősségünk, hogy a gyerekek a társadalmat, a közösséget erősítsék, színesítsék" – mondta az államtitkár.

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 20.

Belpol

Egy felújított iskola átadásán.

A nagy és a kistelepülések, a nemzetek és a nemzetiségek közti együttműködés szolgálja Magyarország felemelkedését és kereszténységünk megőrzését is – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós mindezt a Vas megyei Felsőszölnökön, a megújult szlovén nemzetiségi iskola átadásán mondta – az MTI tudósítása szerint a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda 84 millió forintból újult meg.

Soltész Miklós beszédének további részében már-már az irodalmi magaslatokat ostromolta. „Felelősségünk, hogy a gyerekek a társadalmat, a közösséget erősítsék, színesítsék, és maguk is

kovászai legyenek annak a közösségnek, ahol élnek

Az iskola megújítása egyrészt a faluban élőket, másrészt egy nemzetiség megtartását is szolgálja" - jelentette ki – az MTI szerint – „rámutatva, amikor a szlovén közösség gyermekeit segítjük iskola, templom, közösségi tér felújításával, ezt próbáljuk meg erősíteni".

Az államtitkár a nemzetiség felvállalására biztatva azt mondta: bátran beszéljenek a szülők gyermekeikhez szlovénül, bátran vállalják fel közösségükben, aminek születtek, mert

ettől gazdagodik Magyarország, Szlovénia és a térség is.

Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója – aki maga is a felsőszölnöki iskola tanulója volt – fontosnak nevezte, hogy a fiatalok vonzó, kellemes, a kor kihívásainak megfelelő intézményben gyűjthessék az életüket megalapozó minőségi tudást. Hozzátette: a jól működő szlovén nemzetiségi iskola a szlovén nemzetiségi jövő letéteményese.

Ropos Márton, a fenntartó Országos Szlovén Önkormányzat elnöke elmondta: az 1925-ben épült iskolaépület felújítása során megtörtént a régi palatető teljes cseréje mintegy 1500 négyzetméteren, lecserélték a külső nyílászárókat, korszerűsítették a világítástechnikát és a pince vízszigetelését is elvégezték.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!