A kormány becsapta a szociális ágazatban dolgozókat, ezért sztrájkolni fognak!

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 20.

Belpol

A kormány a saját ígéretét sem tartotta be, ezért a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete folytatja a tavasszal felfüggesztett sztrájkot.

A két szakszervezet közös közleményében azt írja: „elfogyott a türelem", mivel a  kormány március 13-án azt vállalta,

– hogy az EMMI megteremti a joglapját annak, hogy a szociális ágazatban kollektív szerződés megkötésére kerüljön sor;

– hogy folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy kidolgozásra kerüljön a szociális ágazatban dolgozókat érintő több éves bérfelzárkóztatási program.

A kormány nevében tárgyalók az ígéretek teljesítéséhez határidőket is adtak, április 30-át és június 30-át, de mivel nem történt érdemi változás, a szakszervezetek vezető testületei úgy döntöttek, hogy a nem teljesített kormányzati ígéretek miatt márciusban felfüggesztett sztrájkot megtartják.

false

 

Fotó: Facebook–MKKSZ

„A közszolgálatban dolgozók szakszervezetei ahogy eddig is, most is, mindenben meg kívánnak felelni Európa egyik legszigorúbb sztrájktörvényének és a törvényesség érdekében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordultak »Magyarország Kormánya – mint munkaadó – kérelmezettel szemben még elégséges szolgáltatások megállapítása iránt«. A szakszervezetek azt várják a bíróságtól, hogy mondja ki: a sztrájk folytatása jogszerű! A sztrájkszervezésben igazodnak a bírósági döntéshez, ezért még két sztrájk napot jelöltek meg.  Így az október 10-én túl még szóba jöhet a sztrájk a Szociális Munka Napja utáni napon november 13-án. De igazodni szeretnének az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság többi szakszervezetének esetleges sztrájknapjához is" – írják közleményükben, hozzátéve: „Nem hagyják, hogy a kormány mint munkaadó a legkiszolgáltatottabb és segítségre szoruló magyar polgárokat segítő szociális dolgozókat éhbérért dolgoztassa".

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?