Feljelentés a szombathelyi polgármester ellen: Rossz nyelvek

  • Fodor Sándor
  • 1999. augusztus 19.

Belpol

Névtelen feljelentés alapján közokirat-hamisítás alapos gyanújával nyomozás indult dr. Szabó Gábor szombathelyi polgármester ellen, aki a Fidesz - Magyar Polgári Párt színeiben döntő fölénnyel előzte meg riválisait az őszi önkormányzati választásokon. A névtelen feljelentő szerint Szabó Gábor hamis orosz nyelvvizsga-bizonyítványt mutatott be a doktorátusi cím megszerzéséhez. A polgármester sajtónyilatkozatban tagadta a közokirat-hamisítás tényét, és mivel hivatalos értesítést nem kapott, megkérdőjelezte magát a vizsgálatot is. Orbán Péter országos rendőrfőkapitány a Veszprémi Városi Rendőrkapitányságot jelölte ki az ügy kivizsgálására. A bizonyítványt a Rigó utcai nyelvoktató központban egyelőre nem találják.
Névtelen feljelentés alapján közokirat-hamisítás alapos gyanújával nyomozás indult dr. Szabó Gábor szombathelyi polgármester ellen, aki a Fidesz - Magyar Polgári Párt színeiben döntő fölénnyel előzte meg riválisait az őszi önkormányzati választásokon. A névtelen feljelentő szerint Szabó Gábor hamis orosz nyelvvizsga-bizonyítványt mutatott be a doktorátusi cím megszerzéséhez. A polgármester sajtónyilatkozatban tagadta a közokirat-hamisítás tényét, és mivel hivatalos értesítést nem kapott, megkérdőjelezte magát a vizsgálatot is. Orbán Péter országos rendőrfőkapitány a Veszprémi Városi Rendőrkapitányságot jelölte ki az ügy kivizsgálására. A bizonyítványt a Rigó utcai nyelvoktató központban egyelőre nem találják.

Elegáns lenne, ha a felmerülő további kérdésekre Szabó Gábor német és orosz nyelven válaszolna - tréfálkoztak a szocialisták az ügy kirobbanását követő sajtótájékoztatón, és azért annak mindig van egy kis bukéja, amikor a szocialisták egy orosz nyelvvizsga ürügyén poénkodnak. A legnagyobb ellenzéki frakció egyébként rendkívüli közgyűlést is kész kezdeményezni annak érdekében, hogy a polgármester tisztázhassa magát a vádak alól. Ezt viszont már nem viccnek szánták a szocialisták.

Csorba közbizalom

Tanulságos volt a másik nagy ellenzéki frakció, az SZDSZ hirtelen összehívott sajtótájékoztatója is, ahol dr. Hankó Faragó Miklós országgyűlési képviselő, Feiszt György egykori alpolgármester, jelenleg városi SZDSZ-elnök és Wagner András egykori polgármester, jelenlegi frakcióvezető tört lándzsát a közélet tisztasága mellett. Nyílt levelet intéztek Szabó Gáborhoz, melyben ez áll: "A polgármester minden kétséget kizáró módon oszlassa el a gyanút, s nyelvvizsga-bizonyítványát mutassa be a közvéleménynek. Ellenkező esetben csorbát szenved a polgármesteri tisztség iránt megnyilvánuló közbizalom, valamint az emberek demokratikus közéletbe vetett hite." Ami a polgármesteri tisztség iránti közbizalmat illeti, tény, hogy a megalapozásában Wagner András nyolcesztendős polgármesteri ténykedése alatt komoly érdemeket szerzett. Az őszi választások idejére esett például egy súlyos telekügylet, melynek során Wagner András testvére az önkormányzat által alapított Ipari Park Kft. közreműködésével passzolt el óriási haszonnal egy bagóért fölvásárolt földterületet a Tescónak (lásd Az utolsó folytatás, MaNcs, 1999. március 4.).

Abban persze tökéletesen igazuk van az ellenzék jeleseinek, hogy a felmerült vádak legkézenfekvőbb tisztázása a nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatása lenne. Szabó Gábor viszont a jelek szerint nem kíván új fejezetet nyitni a Fidesz kommunikációs stratégiájában.

Szövegmondás,

félrenézve

Az első híradások nyelvvizsga-ügyben a Népszabadságban jelentek meg, s a kereskedelmi csatornák közül a TV 2 mozdult először. Ez utóbbi a Tények című hírműsorában Botrány felirattal többször is beolvasta a névtelen feljelentés tényét, ám érdemi információval nem tudott szolgálni. Az bizonyára csak véletlen, hogy a TV 2 szombathelyi tudósítójának édesapját nemrégiben a városi televízió igazgatói posztjára kiírt pályázaton meglehetősen kínos helyzetbe hozták, mivel formai okokra hivatkozva (felsőfokú bizonyítvány hiánya) elutasították a pályázatát. A kereskedelmi rádiók közül a Sláger Rádió tett ki leginkább magáért, Bochkor Gábor már kész tényként kezelte az okirat-hamisítást, s a reggeli kacagás erre a sztorira lett alapozva.

A megyei napilap egynapos csúszással reagált az ügyre, Szabó Gábor pedig a városi televízió hétfő esti adásában mondott el egy sajtónyilatkozatot, ami meglehetősen amatőrre sikeredett. Valakik ugyanis azt javasolták a polgármesternek, hogy ne nézzen a kamerába, mert akkor nem lenne természetes a szövegmondása, úgy tűnne, mintha fölolvasná a nyilatkozatot. Ezért aztán Szabó Gábor félrenézett, azt a látszatot keltve, hogy interjút ad valakinek, és így olvasta föl a szöveget. Ráadásul olyan hangsúlyozással és megilletődöttséggel, mintha magának Arany Jánosnak mondaná föl a Toldit.

A nyilatkozatban Szabó Gábor a következőket állítja: "A közokirat-hamisítással foglalkozó rendőrségi vizsgálatról mind a mai napig semmiféle hivatalos értesítést nem kaptam. Ennek ellenére a sajtó az ártatlanság vélelmét semmibe véve, kész tényként, nevemmel együtt közölt a névtelen feljelentéssel kapcsolatos, ellenőrizetlen információkat. Elszomorítónak és felháborítónak tartom, hogy az ilyen jellegű, tendenciózus, tisztán politikai indíttatású jelenségek mérgezhetik a társadalmi közérzetet, s egyben sértik valamennyi szombathelyi polgár önérzetét és a város érdekeit. Kijelentem, hogy a híresztelésekben megfogalmazott közokirat-hamisítást nem követtem el. A továbbiakban az üggyel kapcsolatban csak az eljárás - ha létezik egyáltalán - lezárása után kívánok nyilatkozni (...)."

A vérszegény nyilatkozat közzététele óta Szabó Gábor mélységesen hallgat az ügyről, tudva, hogy az eljárás során már nem neki, hanem a vizsgálódóknak kell bizonyítaniuk a közokirat-hamisítást. Eközben időt nyerhet. És azt a sajtóban megjelent érvelését is lassacskán a feledés homálya fedi, hogy a költözködés során veszítette el a nyelvvizsga-bizonyítványát, ami gyermeteg magyarázat az ügy súlyosságához képest.

Ellenlábasok

Ha bebizonyosodik dr. Szabó Gábor ártatlansága, nyilván kisebb lesz a szenzáció, ám a személyével kapcsolatos gyanakvást ezután már nehéz lesz végleg kioltani.

Az is legalább ennyire izgalmas, hogy ki lehet a névtelen feljelentő, s vajon miért nem az őszi kampány idejére időzítette akcióját. Sokan éppen emiatt vélik úgy, hogy a szombathelyi Fidesz belső hatalmi harcáról szól a történet, hiszen Szabó Gábor tanácsadói testületében helyet kapott az a Kugler István, akit a kampány idején fideszes ellenlábasai még a pártból is ki akartak záratni. Akkoriban a vita odáig fajult, hogy Szombathely egyik választókörzetében Kugler István mellett egy másik fideszes jelölt is indult a választásokon.

Akadnak, akik személyes bosszúra gyanakodnak, mivel az új hatalom emberei sebtében fölbontották például az előző, SZDSZ-es városvezetés által favorizált veszprémi színházzal kötött együttműködési szerződést, rendcsinálásba kezdtek a Haladás labdarúgócsapatánál, ami korábban a szocialista alpolgármester élményfürdőjének számított, de saját portájukon is keménykedtek kicsit: egyik tanácsnokuk volt felesége például szintén elbukott a városi televízió igazgatói posztjára kiírt pályázaton, amit a megyei napilapban megjelent, meglehetősen indulatos levélváltással sikerült tovább fűszerezni. Látványosan megosztotta a közvéleményt a Fő téri középkori várostorony felépítésének ötlete, s nyilván a város egyes vállalkozói körei sem ujjongtak örömükben, hogy elmaradoznak az önkormányzati megrendelések.

Tény, hogy a névtelen feljelentés - amennyiben a politikai ellenfelek köréből származik - nem éppen a legelegánsabb formája a politikai küzdelemnek. Miként az is tény, hogy Szabó Gábor számára sokkal nagyobb a tét, mint ellenfelei gondolnák, hiszen volt munkahelyén, a szombathelyi tanárképző főiskolán sem várnák tárt karokkal, amennyiben bebizonyosodna, hogy hamis nyelvvizsga-bizonyítványt használt fel doktorátusa megszerzéséhez. Márpedig az eddig megjelent sajtóközlemények szerint a Rigó utcai nyelvi központban sem lelik a kérdéses dokumentumot. Azon sem árt persze eltöprengeni egy pillanatig, hogy büntetőjogi szempontból - elévülés miatt - Szabó Gábor esetében már nem beszélhetünk büntethetőségről, ami ismét azt a gyanút erősíti meg, hogy a feljelentőt politikai szándékok vezérelték.

Mindeközben a Veszprémi Városi Rendőrkapitányság megkezdte a vizsgálatot, melynek eredményéről rövidesen tájékoztatják a nyilvánosságot. A névtelen feljelentő pedig hátradőlhet és lóbálhatja a lábát.

Fodor Sándor

Figyelmébe ajánljuk