Feljelentést tesz Magyar Péter a kórházi állapotok miatt

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 17.

Belpol

A Tisza Párt felszólítja Orbán Viktort, hogy szakítsa meg az adriai nyaralását és azonnal intézkedjen.

"Feljelentést teszek foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és annak minősített esete, a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, amiért a kormányzati szervek és egyes egészségügyi intézmények vezetői elmulasztották a kórházi klíma berendezések kötelező fertőtlenítését, karbantartását és javítását, illetőleg a magyar egészségügyi intézményekben az alapvető higiéniai szabályok betartását, betartatását és a kórházi mosdók fertőtlenítőszerrel és szappannal való ellátását" – írja Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szombat délutáni Facebook posztjában.

"Tegnap került nyilvánosságra a kórházak karbantartásáért és beszerzéseiért felelős állami szerv, a Közbeszerzési, Ellátási Főigazgatóság (KEF) egyik vezetőjének belső levele, amelyben elismeri, hogy több kórházban elmaradt a klímaberendezések kötelező fertőtlenítése, illetőleg kormányzati nyilatkozatokból tudjuk, hogy

az Orbán-kormány már évek óta tudatában volt annak, hogy a kórházi klímaberendezések felújításra, illetve cserére szorultak.

A Tisza Párt eheti kórházbejárásain egyértelműen kiderült továbbá, hogy a kórházak jelzései ellenére a KEF nem gondoskodott arról, hogy az egészségügyi intézmények az alapvető higiéniai szabályok betartásához szükséges mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszert kapjanak. Ennek következményeként, a kórházak jelentős részében a mosdókban nem áll rendelkezésre fertőtlenítőszer vagy szappan" – fogalmaz Magyar Péter.

A feljelentés előzménye, hogy a nyári kánikula miatt sok kórházban elromlottak a légkondik, ezért a kormány hirtelen húsz intézményben átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására. Eközben Magyar Péter „kórházjáró körútra” indult, hogy megmérje a kórtermek és a műtők hőmérsékletét.

Mint a Telex felidézi, Magyar először a Szent János Kórházba ment el, ahol szerinte „középkori állapotok” uralkodnak, szerdán pedig a Budapesti Péterfy Sándor utcai kórházból jelentkezett be, ahol először leláncolták előtte és az akció miatt a helyszínre érkező tévéstábok előtt a kaput, később viszont bejutott, és 38,4 fokot mért itt.

A párt közleménye szerint a klímaberendezések fertőtlenítésének elmaradásával és a fertőtlenítőszerek biztosításának hiányával

a kormány és a kormányzati szervek olyan mulasztást követtek el, amely közvetlenül és közvetetten rengeteg kórházi beteg, dolgozó és látogató megfertőződéséhez és végső soron halálához vezethettek.

A klímaberendezések rendszeres karbantartása miatti leállások okán pedig műtétek és létfontosságú kezelések maradtak és maradnak el.

A párt felszólította Orbán Viktort, hogy szakítsa meg az adriai nyaralását, hívjon össze rendkívüli kormányülést, nevezze meg a politikai felelősöket, és "azonnal intézkedjen a szükséges plusz költségvetési források biztosítása és a honfitársaink egészségét és életét veszélyeztető helyzet megszüntetése érdekében".

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában reagált Magyar Péter kórházjárására. „Nincs kolbászból a kerítés, de folyamatosan és nagyon keményen dolgozunk, hogy a magyar egészségügyi dolgozók megbecsülve érezzék magukat, a betegek pedig úgy érezzék, hogy megfelelő ellátást kapnak” – mondta akkor az államtitkár. Takács hozzátette, szerinte „Magyar Péter föltalálta a clickbait politizálást, hangzatos cím, de semmi tartalom. Én mindig is annak a híve vagyok, hogy akkor üljünk le, nézzünk a számok mögé, és hogyha probléma van, akkor a megfelelő forrást a kormány oda allokálni fogja” – fogalmazott az államtitkár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk