Feljelentést tett az Integritás Hatóság Süli János családjának tehén nélküli tehenészete miatt

  • narancs.hu
  • 2024. február 21.

Belpol

A fideszes exminiszter családi cége 468 millió forint uniós támogatást kapott, amiből lehívtak 466 milliót.

Költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az Integritás Hatóság a Biogas Productor Kft. tulajdonában álló marhatelep ügyében.

Süli János exminiszter családjának cége 468 millió forint uniós támogatást kapott a szarvasmarhatartó telep felújítására, ebből 466 milliót le is hívott. De nem tudta igazolni a források mezőgazdasági felhasználását

írjaTelex. A Biogas Productor Kft.-nek 2013 és 2017 között Süli János paksi polgármesterként a tulajdonosa volt, majd mikor kinevezték miniszternek, a fia vette át a vállalatot.

A vizsgálat összefoglalója szerint

a telepen a hatóság munkatársai nem találtak egyetlen szarvasmarhát, és egyáltalán, bármilyen agrártevékenységre utaló nyomot sem.

Pedig a pályázat előírta, hogy a cég bevételének legalább a fele agrártevékenységből származzon. Ezt a Biogas egyetlen, 50 ezer forintról szóló számlával igazolta, amelynek a számlatömbjét egyébként a rajta szereplő dátum után egy évvel vásárolták meg. A hatóság minderről óvatosan úgy fogalmaz, hogy a számla "vélhetően hamis".

A Integritás Hatóság azt is kiemelte, hogy a mélyépítési és magasépítési munkákra is ugyanazzal a céggel szerződött a Biogas (közbeszerzés helyett közvetlen szerződéssel), méghozzá egy olyan vállalattal, amely a szerződés előtt egy hónappal vette fel a tevékenységei közé az építési munkákat, a vezetője pedig a szarvasmarhatelep műszaki vezetőjének és projektmenedzserének a házastársa.

Az már aligha meglepő, hogy a projekt zárására adott kétéves határidő már egy éve és hét hónapja letelt, és egyelőre még nincs a telepnek jogerős használatbavételi engedélye.

Az Integritás Hatóság korábban a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult az ügyben. A bizottság 35 millió forint bírságot szabott ki, viszont a hatóságnaknak abban nem adott igazat, hogy a magasépítési munkára szabálytalanul folytatták le a közbeszerzést. Emiatt a hatóság pert indított, hogy meghatározzák, történt-e ott szabálytalanság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk