Váratlanul felmentették Ruszin-Szendi Romulusz honvéd vezérkari főnököt

Belpol

Helyére valószínűleg Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetője kerül.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét

– közölte a Honvédelmi Minisztérium. Tudatták azt is, hogy a feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

Mint írták, a lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben és részt vett európai, valamint Európán kívüli NATO-műveletben is.

Hozzátették, Böröndi Gábor altábornagy a legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, a NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarifőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját, jelenleg pedig Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében kiemelte, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, és jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a haza szolgálatát más területen fogja folytatni – írták. A felmentés okát azonban nem részletezték. 

A tárca tájékoztatása szerint az új vezérkari főnök kiemelt feladata az eddigiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezetikultúra-változtatás folytatása és modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása.

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt még Áder János nevezte ki államfőként 2021-ben a Magyar Honvédség parancsnokának Benkő Tibor akkori honvédelmi miniszter javaslatára, Ruszin-Szendi előtte a minisztériumban dolgozott.  

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter idén év elején „fiatalítás” ürügyén katonatisztek sorát menesztette, kormányrendelet is született arról, hogy a miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték, és legalább 25 év tényleges szolgálat áll mögöttük. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk