Menesztési hullám a honvédségnél

A főcsapás új iránya

Belpol

„Fiatalítás” ürügyén katonatisztek sorát menesztette a honvédelmi miniszter az elmúlt hetekben. Az állományban felháborodást, egy teljes korosztályban pedig félelmet keltett az intézkedés, amely ellentmond annak a bevett szemléletnek, hogy a hadsereg egy életen át gondoskodik a tagjairól.

„Mivel menedzseri tapasztalata okán el tudna vezetni akár egy több ezer fős céget is, várhatóan menni fog neki a HM igazgatása is” – fogalmazott egyik forrásunk nyár elején, amikor arról írtunk, hogy Orbán Viktor az üzleti életben tevékeny Szalay-Bobrovniczky Kristófot nevezte ki honvédelmi miniszternek (lásd: A nagyságos fejedelem szolgálatában, Magyar Narancs, 2022. június 1.). Hogy a kormányfő miért őt választotta, arra a közelmúlt eseményei szolgálhatnak a korábbiaknál pontosabb magyarázattal: olyan drasztikus döntés született, amilyenre az elmúlt években nem volt példa a honvédelemben.

A nemrég megjelent kormányrendelet szerint a Magyar Honvédség (MH) parancsnokságainak, alakulatainak és támogató szervezeteinek, valamint a Honvédelmi Minisztérium (HM) katonai állományának fiatalítása a cél, ezért a miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték, és legalább 25 év tényleges szolgálat áll mögöttük. Az érintettek részére a kormány bevezeti a honvédelmi juttatást: ennek alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, amely az életkor és a nyugdíjkorhatár közötti időszakban évenként 2 százalékkal csökken. Ez akkor is jár a jogosultaknak, ha mellette munkát vállalnak. Az új juttatási forma azonban nem automatikus, a miniszter egyénenként határoz ennek megadásáról. A honvédségnél egyébként relatíve jók a fizetések, az elmúlt években több emelés is történt, idén januárban például csaknem 30 százalékos; nem ritka a millió forint feletti illetmény. Azt azonban nem tudni még – jegyezte meg erről a minap a Napi.hu –, hogy a juttatás bruttó vagy nettó, vagyis terhelik-e még járulékok, és hogy mi lesz a menesztettek által használt szolgálati lakásokkal – ezek a tényezők is nyomaszthatják az érintetteket.

Nem sokkal a kormányrendelet megjelenése után arról kezdtek szállingózni a hírek, hogy százhoz közelít vagy már annál is több azoknak a száma, akikkel szóban közölték az elbocsátásukat. A Blikk értesülései szerint az érintettek között vannak tábornokok, ezredesek, alezredesek. Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője, egykori honvédelmi államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorában 170 távozóról beszélt. Szerinte nem tudni, mennyi lesz a vége, de a HM „környékéről ezres nagyságrendet hallottam”. A képviselő úgy ítélte meg, hogy „NATO-mentesítés” zajlik a honvédségnél, mivel „a 45 éves tisztek és tábornokok nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nyelveket beszélő és a NATO-ban szocializálódott katonák”. A képviselő úgy véli, az is az intézkedés célja, hogy ezentúl a politikai hűség legyen az irány­adó a honvédségnél.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk